divendres, 18 de gener del 2013

LA CASA DE LA PRIMERA AUTORITAT DE L’ARBOÇ

M’aturava per retratar la Casa de la Vila de l’Arboç; és un edifici de quatre plantes. Els baixos presenten una portalada d'arc de mig punt adovellat, amb l'escut del poble a la clau i una finestra a la banda dreta d'arc lobulat.


El pis noble consta d'una gran balconada que recorre tota la façana, sostinguda per mènsules i amb una base decorada a la part de sota per rajoletes que descriuen un zig-zag. L'esmenta't balcó té dues portes balconeres de llinda separades per l'escut de la vila.

La segona planta té, igual que la tercera, dues finestres rectangulars amb base i llinda. L'edifici és rematat per una barana de pedra.

Llegia de la descripció tècnica – l’edifici estava tancat amb pany i forrellat - que a l'entrada cal destacar una composició que representa l'antiga vila de l'Arboç, signada per Fontanals, i a ma dreta, una pintura mural feta per l'Escola d'Art de Tarragona on podem veure els edificis destacats de la vila (plaça de la Badalota...) així com la representació de les danses i costums de la vila (Ball de Bastons, Minyons de l'Arboç, les puntaires, ...).

D’ençà de 1808 està fefaentment acreditat que aquest edifici era la Casa de la Vila, ja que les tropes napoleòniques el van cremar totalment. L’Arboç superava de poc les 1200 ànimes.

Amb anterioritat al segle XVI els jurats es reunien en una casa de lloguer del carrer de la Palma.

L’any 1825 per tal d'engrandir-lo es va comprar un immoble a J. Fidel i Torrents.
L'edifici fou restaurat l’any 1847.

L'any 1969, es va decidir fer una nova restauració que li donà el caire actual. L’Arboç superava les 2.000 ànimes.

L’any 1971 fou habilitat un pis pel secretari, i se’n aixecava un altre per l'agutzil.

No tinc clar que actualment sigui la seu de l’Ajuntament, sou pregats de confirmar-ho i/o d’esmenar aquesta informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com