dilluns, 21 de gener del 2013

LA MASOVERIA DE LA COLONIA GUELL, LA CASA DELS ORDAL, CRUAÑES, i GAUDÓ.

Les colònies tenien habitualment dos edificis que destacaven de la mitjana, la dita Casa de l’Amo, i l’Església o ‘ Casa del Senyor’; cap d’ambdós té aquí un paper preponderant, la residència dels Güell era a la casa de Can Soler – o Solé- de la Torre, adquirida als any 1860, i reformada per l'arquitecte Francesc Berenguer i Mestres, tot i que alguns autors l'atribueixen a Josep Maria Jujol i Gibert (Tarragona, 16 de setembre del 1879 - Barcelona, 1 de maig del 1949)

Pel que fa a l’església de Sagrat Cor, coneguda com ‘ la Cripta’, es va iniciar l’any 1908 sota la direcció d’ Antoni Gaudí i Cornet (Riudoms, 25 de juny de 1852 - Barcelona, 10 de juny de 1926), i es van interrompre els treballs l’any 1914 com a conseqüència de la dita Primera Guerra Mundial o la Gran Guerra , conflicte bèl•lic que va tenir lloc entre 1914 i 1918, i que va afectar els negocis dels Güell. És una obra inacabada.

L’edifici que anomenem LA MASOVERIA, s’aixecava l’any1894, sota la direcció dels arquitectes Joan Rubió i Bellver ( Reus 24 d'abril de 1871- Barcelona 30 de novembre de 1952 ),i Francesc Berenguer i Mestres ((Reus, 21 de juliol de 1866- Barcelona, 8 de febrer de 1914 ).

L’estructura – malgrat l’afegitó posterior recorda la masia típica catalana; les famílies Ordal, Cruañes, i Gaudó s’encarregaven de les feines agrícoles de la finca. El tret més perceptible aquí és la fortalesa; el fet de trobar-se en un entorn ‘urbà’, no li resta però una certa ‘majestat’.


La descripció tècnica ens diu : Edifici d'habitatges treballat amb una simetria absoluta, amb l'originalitat de tenir una planta soterrani convertida en jardí a la part de davant. Això pel que fa referència al cos principal.

Té un afegit de la mateixa època, però posterior al projecte inicial, a la seva part dreta. Està treballada tota ella amb conglomerat de pedra, amb les cantonades arrodonides, i ostenta una profusió de finestres remarcades amb maó vist i porxo al jardí. La façana té un fort caire historicista amb la seva estructura de masia de planta basilical i teulada a dues vessants.


La part posterior, en canvi està construïda amb diferents nivells i cossos, amb cert estil “d'església romànica". Cal destacar les treballades i originals xemeneies que flanquegen la casa en nombre de tres.