dissabte, 12 de gener del 2013

LA TORRE ORRIS DE SANT VICENÇ DELS HORTS

Estaven feinejant pel pati quan m’aturava per retratar aquesta magnífica casa , això em donava ocasió de xerrar amb un dels seus habitants; el ‘Cal’ [ fa referència al lloc on viu algú conegut. Acostuma a fer-se servir més per referir-se a cases situades dins del nucli de població], està en aquest cas del tot justificat.

L'edifici fou construït en una era de Can Llopart; la comprà la família Orris l'any 1917, any en què el constructor Mata va aixecar la planta baixa. El projecte de l'obra és de Melcior Vinyals i Muñoz (Barcelona 1878 – 1938)

El 1924 es va fer l'ampliació del conjunt sota la direcció tècnica del mestre d'obres Josep Masdéu i Puigdemasa (Barcelona, 1851 - 29 de novembre de 1930)


La descripció tècnica ens diu : Edifici aïllat, envoltat de jardí, de planta quadrada. Té planta baixa, elevada respecte del nivell del sòl, i pis. És cobert a quatre vessants, amb torre mirador d'una planta a la intersecció de les vertents. Les obertures són adintellades a la planta baixa, i d'arc de mig punt al pis i a la torre. El balcó és de pedra artificial. Té barbacana i ràfec. Les quatre façanes presenten la mateixa composició, però només la S té obertura balconera al pis.


El qualifiquen com ‘noucentista’ , moviment que es caracteritzava – a si mateix – per la imposició de la raó, la precisió, la serenitat, l'ordre i la claredat. Discrepo d’aquesta única adscripció, la casa manté alguns trets modernistes que son justament els que la fan ‘atractiva’