dijous, 10 d’agost de 2017

CASA ANDRÉS FERRER MOLERA. SANTA PERPETUA DE MOGODA. VALLÈS OCCIDENTAL. CATALUNYA

Llegia que l’any 1929, Andreu Farré, rendista barceloní, va voler fer-se una torre d’estiueig a Santa Perpètua, per la qual cosa va comprar un terreny , que havia estat en el seu temps un camp d’alfals on a principis del segle XX s’havia instal•lat l’envelat alguna festa major.

L’edifici dissenyat pel senyor Farré tenia forma octogonal, i potser per això, o potser perquè s’aixecava en el terreny on s’havia instal•lat l’envelat alguna festa major, el sarcasme popular va començar a denominar la casa com “los caballitos”.

Molest, Farré va intentar vendre la casa, en no trobar però, comprador va decidir enderrocar-la i fer-ne una de nova,la que retratava el divendres 10 de juliol de 2015, segons la descripció tècnica és un edifici aïllat de planta de creu grega a la qual es van adossar diferents cossos, una torre i un porxo. Té coberta a doble vessant a la torre i al cos central i a tres vessants, als braços de la creu. Consta de planta baixa i un pis, diferenciat per l'esgrafiat i la major intensitat de color (rosa). S'accedeix per un pòrtic i està fet de pedra vista i arrebossat, tot pintat. A l'interior del recinte, al costat d'aquest edifici però independent, hi ha una construcció de planta rectangular que té funció de garatge. Està rematat amb un ràfec decorat amb un frontó i una balustrada i tot ell, segueix la mateixa ornamentació que l'edifici principal. Es tracta d'un edifici aïllat amb un destacable joc de volums, situat en una parcel•la d'uns 800m2 amb façana a la plaça de la Vila, la Rambla i el carrer Montseny. La seva planta recorda les cases romanes. Amb un pati central a doble alçada; la planta es desenvolupa en forma de creu tenint la zona de dia a la planta baixa i els dormitoris a la planta pis. La llum natural s'aprofita mitjançant tres terrasses amb balustrades. D'altra banda, a la part posterior de la casa, unes escales condueixen al jardí posterior on hi ha l'edifici de l'antic garatge. A la cantonada oest de la casa hi ha una torre de quatre plantes, amb funció de mirador.



L'estructura de suport es fa per mitja de parets de càrrega de totxo i bigues de fusta. Cada volum té la seva coberta. La part central, amb coberta a quatre aigües, està més aixecada que les naus laterals que sobresurten en forma de creu, i que tenen coberta a tres aigües. La torre de la cantonada oest, també té coberta a quatre aigües. Totes són de teula plana de ceràmica vitrificada amb dos colors (verd i vermell). En el jardí hi ha una construcció de planta baixa, més primer pis d'uns 45m2 de planta i del mateix estil amb coberta plana accessible, que abans feia les funcions de garatge i ara les seves sales de planta lliure s'utilitzen per a activitats de lleure. En aquest edifici, la força compositiva està en el joc volumètric i la disposició de les terrasses i les cobertes a diferents alçades més que en la distribució de les obertures, que simplement corresponen a uns criteris pràctics d’iluminació i ventilació de les diferents dependències. Les parets són de totxo massís, arrebossades i pintades de color siena amb sanefes esgrafiades. Com a elements arquitectònics destaquen les teulades, la torre de quatre pisos de la cantonada i la tanca de pilars de totxo i reixa amb fanals de ferro fos. Pel seu caràcter representatiu, per la cèntrica localització i per la riquesa d'acabats tant interiors com exteriors, és un dels millors exemples de casa colonial de la ciutat.

Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del cognom matern, i les dates i lloc de naixement i traspàs del promotor, i les dades de l’arquitecte autors del primer edifici – del que voldríem també trobar-ne una imatge - i de l’actual que acull ara la Llar d’Avis.

La Karen Munté van Enkhuizen, Cap del Servei d’Arxiu i Gestió documental de l’ Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda em feia arribar un email en el que en relació a la casa em deia :

promotor: Andrés Ferrer Molera (no Farré)

data 1er edifici: 1928 ; autor 1 edifici (enderrocat): Carlos Martínez

data 2on edifici: 1934 / autor 2 edifici: no consta als plànols

LA VANGUARDIA . Edición del jueves, 20 junio 1929, página 30

Cornellà de Llobregat. Ha quedado confeccionado el anteproyecto del edificio escolar del barrio Millás-Famades, del cual es autor nuestro arquitecto municipal don Carlos Martínez Sánchez, cuyo edificio habrá de levantarse en un terreno que acaba de adquirir el Ayuntamiento de la filantrópica propietaria doña Dolores Almeda y Roig.

Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del lloc i data de naixement i traspàs del promotor, i de l’arquitecte Carlos Martínez Sánchez.

Respecte de l’actual edifici que acull la Llar d’Avis, voldríem confirmar la persona del promotor, i si fos possible la del mestre d’obres i/o arquitecte.