Retratava al Xavier i a la Montserrat davant La façana del castell/palau de Santa Coloma de Queralt, la vila que havia estat capital de la Baixa Segarra , pertany avui a la comarca de la Conca de Barberà, patrimoni Gencat ens diu que la referència històrica més antiga sobre el castell data de l'any 1018.
El castell passà a ser el centre de la baronia de Queralt i residència habitual dels senyors de la vila fins al segle XVI.
A finals del segle XVI patí una profunda reestructuració que el convertí en palau-residència.
La família Queralt, molt lligada a esdeveniments claus de la història de Catalunya, ostentà la titularitat de la senyoria de la vila fins al segle XIX.
https://ca.wikipedia.org/wiki/Comtat_de_Santa_Coloma_de_Queralt
L'edifici, fou venut a la família Requesens durant el segle XVIII.
L’any 1987 el Joan Alió Ferrer en féu donació a l'Ajuntament.
L'any 2009 s'inicià la restauració de la torre. La intervenció arqueològica portada a terme al pis superior de la torre en el marc d'aquesta restauració va permetre documentar les transformacions sofertes al llarg dels segles, especialment amb la construcció del palau. Dos anys més tard començà la rehabilitació de la planta sotacoberta del castell per tal d'habilitar-la per a diferents usos.
Actualment les seves dependències constitueixen la seu de la biblioteca municipal, de l'escola municipal de música i de l'oficina d'informació turística, a més de l'Orfeó Santa Coloma. Al mateix temps, la sala noble ha estat habilitada com a sala de conferències i exposicions.
Quan a la descripció llegia ; Castell-Palau situat al centre del nucli antic de la vila de Santa Coloma de Queralt, prop de la font de les Canelles. El conjunt és format per la torre mestra, restes del castell baix-medieval i el palau renaixentista.
La torre de l'homenatge, única resta del castell bastit pel llinatge dels Queralt durant el segle XII, és una construcció de planta circular i 23 metres d'alçada excel•lentment conservada. La torre es divideix en quatre pisos i queda rematada per un terrat superior protegit per merlets esglaonats. Els tres primers pisos conserven el sostre de volta. L'accés original a l'interior es realitzava per una porta oberta al primer pis, a 11 metres d'alçada.
L'element més ben conservat del castell baixmedieval és la façana septentrional, que conserva l'alçat original de quatre plantes i coronament amb merlets rectangulars espitllerats. Hi ha poques obertures, donat el caràcter defensiu de l'edifici, però a la tercera planta s'obre un finestral geminat gòtic, mostra de la nova mentalitat residencial d'aquestes edificacions de la fi de l'edat mitjana.
A finals del segle XVI el castell pren la forma de palau que ha arribat fins als nostres dies. S'afegeix un cos a l'est i un altre al sud encerclant l'antiga torre de l'homenatge. La nova façana principal i l'entrada noble, encarades vers migdia, són els elements més destacats de la reforma. La façana, d'estil gòtic tardà, està dividida en quatre pisos. Al pis principal s'obren quatre finestrals amb guardapols flamígers que donaven llum al saló noble. La porta, d'arc de mig punt formada per grans dovelles, s'obre al costat esquerra de la façana. L'entrada noble és emmarcada per dos arcs carpanells, que donen accés a una escala de tres trams que puja a la sala noble del segon pis.
Al sostre de l'entrada al castell hi ha una pintura en commemoració a la batalla de Lepant. La pintura es del segle XVII. De setembre a desembre de 2006 es van restaurar les pintures de la volta de l'escala noble per part de l'empresa Lesena del Vendrell. http://www.lesena.net/
Santa Coloma de Queralt, la Conca de Barbera, la Segarra,.., son indrets propers extremadament bonics i acollidors, que esperen la vostra visita.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada