divendres, 4 d’agost del 2017

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA DE VILANOVA DE LA SAL. LES AVELLANES I SANTA LINYA. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA.

Costa retratar l’'església parroquial de Santa Maria ubicada al centre del nucli de Vilanova de la Sal, agregat del municipi Avellanes-Santa Linya, a la comarca de la Noguera. Lleida. Catalunya.

Patrimoni Gencat explica que és un edifici aïllat dins del casc urbà de Vilanova de la Sal, del que hi ha notícies històriques al segle XIV, el temple actual però, és fruit d'importants reformes al segle XVIII i el segle XIX, fetes amb els ‘diners d’Amèrica’


La façana principal original, a la banda oest, compta amb la portada actualment tapiada (probablement a arrel de l'obertura de la nova portada, l'any 1804). És adovellada sense pilastres, també compta amb dues finestres quadrades també tapiades i un rosetó de tendència triangular. La porta actual de l'església es troba situada al costat de l'evangeli i és formada per un arc de mig punt adovellat, d'intradós motllurat, sostingut per pilastres adossades i ornamentat per relleus simples (flors de lis, un colom i petits escuts).

Es tracta d'un temple d'una sola nau amb capelles laterals i transsepte. Els arcs són de mig punt i torals. Tots els espais són coberts per voltes de canó: la nau, el transsepte, la capçalera i la sagristia. El cor es troba situat als peus de la nau. El campanar, de torre, és emplaçat al costat de la capçalera i és format per dos cossos de secció octogonal. Adossada al primer cos de la torre i per damunt de la nau de l'església hi ha una galeria formada per sis arcades de mig punt. Tot el conjunt és fet amb pedra d'aparell ben escairat, polit i disposat en filades regulars, a excepció de la torre del campanar, feta amb carreus de mida irregular tot i que disposats regularment. Els panys de mur de la galeria superior, així com d'algun annex a l'edifici principal, són fets d'obra i arrebossats.

No trobava cap imatge del interior, sou pregats de fer-nos-en arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com , també voldria rebre imatges del estudi i/o escola anterior a la dictadura franquista. En la meva visita, no trobava cap esser humà al que preguntar-li.

El sostre demogràfic s’assolia al cens de 1857 amb 2.556 ànimes, a darreries de l’any 2016, en el seu extens terme de 103 km² hi havia 465 habitants, una caiguda del 81,81% que s’explica amb el brillant i clarivident discurs del camarada Mariano Rajoy Brey (Santiago de Compostela, 27 de març de 1955) “Cuanto mejor peor para todos y cuanto peor para todos mejor, mejor para mí, el suyo beneficio político”

Per intercessió de Santa Maria, aixecava la meva sempiterna pregaria a l’Altissim ; Senyor, allibera el teu poble !