diumenge, 31 de desembre del 2017

VISITA AL SANTUARI DE L’AJUDA. BALENYÀ. OSONA. CATALUNYA

Recollia al Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, Vallès Occidental, 2 de maig de 1926 ), el darrer dia de l’any 2017. Malgrat que ni volem, ni podem, èticament, oblidar les terribles circumstancies que pateix la democràcia i els demòcrates a Catalunya, “eppur si muove”, i tots plegats hem de continuar treballant en la nostra tasca, fidels per sempre més, al servei d’aquest poble. El nostre viatge ens portaria fins al Santuari de la Mare de Déu de l'Ajuda, antigament Sant Fruitós de Balenyà, el Mapa de Patrimoni explica que és una església d'origen romànic que va ampliar-se entre els segles XVII i XIX. De l'edifici primitiu se'n conserva part de la nau i del campanar.

És un edifici de planta rectangular amb l'absis poligonal. Es composa d'una nau coberta amb volta rebaixada amb arcs torals i llunetes que arrenquen d'una cornisa motllurada. El presbiteri incorpora un retaule de composició neoclàssica, amb la imatge de la Mare de Déu de l'Ajuda i les parets decorades amb frescos. Des de tramuntana del presbiteri s'accedeix a la capella neoclàssica del Santíssim, coberta amb cúpula semiesfèrica i llanterna i amb l'absis semicircular. A migdia del presbiteri s'accedeix a la sagristia i el campanar. A cada costat del temple s'hi obren dues capelles laterals, dues en arc de mig punt de pedra datades del segle XVIII i dues situades sota el cor. El cor està cobert amb volta rebaixada amb llunetes i està delimitat per una barana de fusta. La il·luminació natural de la nau es fa a través d'un finestral i la rosassa. A nivell exterior, s'hi accedeix per una portalada renaixentista on hi ha esculpida la imatge de Sant Fruitós i els diaques. La base de l'estructura és de factura romànica i presenta arcuacions cegues als laterals, on es van adossar sengles capelles laterals. El temple va ampliar-se en alçada amb una construcció de menors dimensions coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. En un extrem del costat de migdia s'hi adossa el campanar romànic, que s'obre amb pòrtics biforats de mig punt amb columneta (alguns d'ells tapiats) i que va ser ampliat amb un pis superior d'estil gòtic vers el segle XV. A la façana de llevant s'hi adossa el volum de la rectoria. El parament dels murs és de petits carreus disposats en filades a les parts més antigues i de pedra irregular lligada amb argamassa a la resta. Al sector de ponent i tramuntana del temple hi havia l'antic cementiri, des d'on sortia un mur perimetral que junt amb el comunidor tanquen frontalment el conjunt. En aquest sector s'observen diverses làpides inscrites.


Tocava donar gràcies, aquest any en el terreny col·lectiu s’ha d’agrair que malgrat la excepcional violència – per un estat que es vanta de ser democràtic - emprada l’1 d’Octubre contra el poble de Catalunya, no hàgim tingut morts

Com tampoc – encara – entre els empresonats i/o exiliats

També, també, li deixaven una llarga ‘llista’ de peticions per l’any 2018 :

Que s’acabi la corrupció, que es castigui als corruptes i se’ls faci retornar allò que és de tots.

Que les classes més desafavorides no paguin els ‘plats trencats’, i no pateixin més restriccions en els seus drets bàsics, salut, educació, cultura, llibertats ,...

Que TOTS els que en nom de la ‘neutralitat’ política, acaben fent el joc als malfactors, quedin al descobert, i pateixin el rebuig social.

Per intermediació de la Mare de Déu, elevava la meva sempiterna pregaria l’Altíssim, Senyor; allibera el teu poble !!!

Perdonava – davant de Déu – l’actuació miserable de RENAULT i REGAL, tenim tantes a coses a fer que no podem ‘reservar’ cap espai – per petit que sigui - a aquesta mena d’actuacions.

Ens queda feina a Balenyà

Capella de la Mare de Déu del Carme de la Riera
Capella de la Mare de Déu de Gràcia del mas Pla
Capella de la Mare de Déu de la Serra

Agrairem la tramesa d’imatges i dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Que l’any 2018 ens porti a nivell personal, familiar i col·lectiu allò que ens manca. Amén!