dimarts, 12 de desembre del 2017

SANT CEBRIÀ I SANT ROC DE FUIROSOS. SANT CELONI. EL MONTSENY JUSSÀ. CATALUNYA

Havia anat recollint imatges i dades de les esglésies del terme 65,2 km² de Sant Celoni a la comarca administrativa del Vallès Oriental, o al Montseny jussà, si parlem de la seva ubicació.

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2016/08/lesglesia-parroquial-de-sant-esteve.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2014/05/santa-maria-de-lesperanca-la-batlloria.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2014/05/santa-maria-del-puig-penjadis-io-de.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2010/06/sant-marti-de-montnegre-valles-oriental.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2010/06/sant-llorenc-de-vilardell-valles.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2015/02/esglesia-parroquial-de-sant-marti-sant.html

Recollia també – fins on és possible – testimoni dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista :

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2015/05/edifici-de-lescola-publica-montnegre-de.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2015/05/escola-soler-de-vilardell-sant-celoni.html

En aquest apartat necessitem la col·laboració de la ciutadania a la que preguem ens faci arribar imatges /o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Malgrat les facilitats tècniques – si ho comparem amb les que tenia el Josep Salvany Blanch quan retratava l’any 1917 l’església de Sant Cebrià i Sant Roc de Fuirosos, jo no havia trobat – encara – la forma d’accedir-hi.


Patrimoni Gencat en fa la següent descripció; edifici religiós format per una sola nau, amb dues capelles al costat del presbiteri. La nau té dos trams i el presbiteri està separat per dos arcs torals de mig punt. La volta és de mig canó. Als dos costats de la nau hi ha una senzilla cornisa, posterior l'any 1560. El paviment és de maó. Té dues portades, una està tancada a la part de migjorn amb una petita motllura. L'altra, que és la que s'utilitza, és quadrada.

Hi ha un campanar quadrangular, d'un sol cos, amb quatre buits a les campanes, són obertures d'arcs de mig punt. Fou construïda de paredat i coronada en els seus vèrtexs amb merlets, és del segle XVI.

En trobava imatges més actuals en les que sembla haver desaparegut el coronament del campanar.


http://www.santceloni.cat/ARXIUS/publicacions/2011/40_La_Vall_de_Furiosos.pdf

El lloc de Fuirosos és esmentat des del 1020. Aquesta església sembla ser que fou sempre sufragània de Sant Martí de Montnegre, la fàbrica és posterior al 1560.

Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997) defensa per a Fuirosos – relacionant-lo amb al riera - el significat ‘ torrent cabalós o/i d’aigües tèrboles

Els pobles de Fuirosos i la Batllòria, formaren part de la baronia i del municipi de Montnegre, i amb aquest poble s'integraren ‘ manu militari ‘ a Sant Celoni l‘any 1927.

Faré seguir aquest post a info@salvaguardamontseny.Cat amb prec de publicació a la revista la Sitja del Llop

Publicava recentment VAE VICTIS. ( AI, DELS VENÇUTS), una reflexió sobre els fets que vivim/patim en aquest dies a Catalunya, i manifestava – des de l’àmbit jurídic - que la decisió del REINO DE ESPAÑA de retirar les euroordres per evitar que Bèlgica els tregui ‘ els colors’, paradoxes del Dret, pot obrir la porta a recórrer en empara a TOTS els implicats , davant el Tribunal Penal Internacional, i perllongar sine die, un conflicte al que es volia posar fi amb la ‘qüestionada’ aplicació de l’article 155 de la Constitució de 1978.

Em quedava atonit escoltant als líders dels partits anticatalans assimilant la recuperació dels mal dits ‘papers de Salamanca ‘ – que foren robats als seus legítims propietaris , en aplicació del DERECHO DE CONQUISTA - , i el tema de les obres de Santa Maria de Sixena, que foren adquirides ‘legalment’ per la Generalitat de Catalunya, i que li han estat espoliades.

https://www.vilaweb.cat/noticies/el-document-que-acredita-la-propietat-catalana-de-les-obres-de-sixena/

La Trinca tenia malauradament una visió profètica.

Antonio Mora Vergés