divendres, 5 de gener del 2018

IN MEMORIAM DE L’ESGLÉSIA DE SANTA FE DE VILAGELANS. GURB. OSONA. CATALUNYA

Anàvem el Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, Vallès occidental, Catalunya , 2 de maig de 1926 ), i l’Antonio Mora Vergés fins al terme de Gurb per anar completant els edificis de religiosos de confessió catòlica; el Pradell és del tot inaccessible i demanem des d’aquí permís per visitar-lo, continuaríem pels camins polsosos fins a l'església de Santa Fe de Vilagelans , situada uns metres a l'est del castell de Vilagelans, en el punt més elevat del turó on s'aixeca l'antic castell.

El Mapa de Patrimoni explica que es tracta d'una petita església d'una nau, planta rectangular, absis semicircular orientat a l'est i teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. Els murs són de maçoneria de pedra irregular i cantonades delimitades amb carreus treballats i estan arrebossats, tot i que en molts punts l'arrebossat està escrostonat. L'absis està reconstruït amb mur d'obra, tot i que la base és de maçoneria de pedra i podria correspondre a l'edifici original, d'estil romànic. La façana principal, orientada a l'oest, conté un petit portal de dos arcs de mig punt lleugerament apuntats en degradació, amb un emmarcament de pedra treballada, i una finestra circular petita just a sobre.


Coronant la façana hi ha un petit campanar d'espadanya d'un sol ull que encara conserva la campana Les façanes nord i sud no contenen obertures. La façana est correspon a l'absis de planta semicircular i conté una finestra de doble esqueixada al centre. Els dos únics elements que podrien pertànyer a l'edifici romànic original són l'arrancada de l'absis i el portal, tot i que aquest hauria estat antigament en una altra façana.


En retratava l’interior amb la Canon Ixus.

Quan al topònim el diccionari català valència belar ens diu; etimològicament del llatí villa Agilanis (genitiu de Agila, nom personal germànic).

Santa Fe, com Sant Sadurní o Sant Martí, venien amb les tropes franques que col·laboraven amb els comtats catalans en la recuperació/reconquesta als invasors sarraïns.
https://translate.google.es/translate?hl=ca&sl=es&u=http://www.preguntasantoral.es/2012/10/santa-fe-de-agen/&prev=search

Sou pregats d‘afegir-vos a la nostra recerca, i per descomptat de fer-nos arribar imatges i dades a l’email coneixercataluya@gmail.com

NO em vull estar de deixar constància escrita, de que a mi, com a molts catalans la situació política en té molt preocupat, és injustificable mantenir en presó i/o exili a les persones escollides democràticament per la ciutadania, fins i tot, en règims polítics, com el del REINO DE ESPAÑA.

Antonio Mora Vergés