dimecres, 24 de gener del 2018

QUE EN SABEU DE LA CASA DELS ‘FILIPINOS’ DE CALELLA?. EL MARESME. CATALUNYA

Reprodueixo del CATÀLEG DEL PLA D’ORDENACIÓ URBANÍSTICA MUNICIPAL DE CALELLA FITXA 34

Casa modernista entre mitgeres, composada per una edificació principal, la casa, amb façana al carrer Jovara, i un petit pavelló en planta baixa a l'extrem oposat del pati, que dóna al carrer Anselm Clavé. Aquesta tipologia és molt repetida en les cases d'aquestes característiques com són la de Can Boix, Cals Menuts, Can Gallostra, Can Rosendo Llobet, Can Dalmau, i Can Forest.

La casa de 5,80 metres de façana i 20 de fondària, amb baixos, primer, segon pis i terrat, presenta una façana arrebossada amb motius florals esgrafiats i formes corbes, en els guardapols de les finestres i el coronament del terrat. Aquestes formes corbes també s'utilitzen en els emmarcaments de les obertures, característica formal d'un modernisme més avançat.

En el pavelló posterior, es repeteixen aquestes característiques, remarcant aquí les flors ceràmiques que igual que a la façana a carrer a la part superior decoren la façana. Al centre de cada flor s'hi pot veure unes roses fetes d'esmalt de color grana.


La casa d'Els Filipinos fa referència al país d'origen on s'havien enriquit els seus propietaris.

Trobava a la fitxa de l’arquitecte Francesc de Paula Sellés i Vilaró : https://sites.google.com/site/barcelonamodernistaisingular/arquitectes---arquitectos/francesc-de-paula-sells-i-vilar

Que va ser l’autor de la casa anomenada Els Filipinos https://sites.google.com/site/barcelonamodernista/els-filipinos

Calella té – encara – un importantíssim patrimoni monumental, pendent en gran part de documentar, i quina divulgació sens dubte, permetria – si més no – atenuar la percepció de lloc de sol i alcohol, amb que tradicionalment s’associa la mal dita ‘ Calella dels alemanys ‘.

Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com dels promotors d’aquest edifici – els que feien fortuna les Filipines; també voldríem rebre imatges i dades dels promotors i de l’autor de CAN FOREST

Un enllaç molt interessant : http://bibliocalella.blogspot.com.es/2015/06/francesc-de-paula-selles-i-vilaro.html?m=1

Antonio Mora Vergés