dimecres, 3 de gener del 2018

IN MEMORIAM DELS EDIFICIS RELIGIOSOS DE CONFESSIÓ CATÒLICA AL TERME & PARRÒQUIA DE BALENYÀ. OSONA. CATALUNYA

Volia completar la relació d’edificis religiosos de confessió catòlica del terme de Balenyà a la comarca d’Osona, al llarg dels anys havia visitat algunes, d’altres me’n donaven referència, i en tenia com a pendents almenys un parell :

SANTA MARIA DE L’AJUDA. BALENYÀ. OSONA
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2010/05/santa-maria-de-lajuda-balenya-osona.html

SANT FRUITÓS [ ABANS SANT PERE ] DELS HOSTALETS DE BALENYÀ

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2010/05/sant-fruitos-abans-sant-pere-dels.html

ESGLÉSIA DE SANT MIQUEL DELS SANTS. SANT MIQUEL DE BALENYÀ. SEVA. OSONA.
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2016/11/esglesia-de-sant-miquel-dels-sants-sant.html

CASA D’ESPIRITUALITAT MARC CASTAÑER SEDA. BALENYÀ. OSONA. CATALUNYA

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2017/07/casa-despiritualitat-marc-castaner-seda.html

IN MEMORIAM DE SANT MAMET DE BALENYÀ. OSONA
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2017/01/in-memoriam-de-sant-mamet-de-balenya.html

Rebia un email de Patrimoni Cultural del Bisbat de Vic en el que Dani Font Montanyà (Torelló, 1968), em deia;
 
Hola!

referent a Sant Mamet, és una capella particular del mas Sant Mamet -o Mamerto, que en diu la documentació antiga.

Diu la documentació de després de la Guerra Civil que la "Capilla llamada San Mamerto ha quedado sin restauración y es del propietario Vallosella".

És la darrera notícia que tenim a l'arxiu.

MAS EL PLA A OSONA. Mare de Déu de Gràcia
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2012/08/mas-el-pla-osona.html

CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DE LA SERRA A LA MASIA HOMÓNIMA DE BALENYÀ. OSONA. CATALUNYA
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2018/01/capella-de-la-mare-de-deu-de-la-serra.html

Mare de Déu del Carme de la Riera, el Mapa de Patrimoni ens diu que és una capella d'estil modernista construïda a principi del segle XX a l'extrem de xaloc de la masia de la Riera. És un edifici d'una sola nau de planta rectangular i absis poligonal. La nau està dividida en dos trams amb arcs diafragmàtics de pedra, que arrenquen de pilastres motllurades amb capitells tallats amb motius iconogràfics. Els arcs sostenen un sostre enteixinat de fusta profusament decorat. La part del presbiteri està coberta amb volta de creueria i està presidida per l'altar i el retaule de la Mare de Déu, acabat amb pinacles i creueria daurada.


Fotografia del Mapa de Patrimoni

Al mur de ponent s'obren una finestra i una porta de perfil sinuós que comuniquen amb l'estança del costat. L'accés principal s'obre al mur de tramuntana de la capella, dins la galeria del primer nivell de la masia. És d'arc de mig punt de pedra motllurada, que incorpora capitells tallats i queda rematat per una creu celta de pedra. A banda i banda de la mateixa hi consta "ANY" i "1913". A l'espai del cor s'hi va obrir un gran finestral a la dècada de 1940 en motiu de la construcció d'un altre nivell sobre la galeria de la masia. Al mur de llevant hi ha una porta secundària, amb una escala exterior d'obra, perquè els fidels poguessin accedir-hi sense haver d'entrar a la casa. La resta d'obertures són d'arc apuntat de pedra, excepte l'òcul de l'absis, totes elles decorades amb vitralls. A nivell exterior, la capella presenta la part de l'absis contrafortada, com també una motllura que marca els dos nivells de la construcció, dels quals el de la planta baixa no té funcions religioses. Els murs estan revestits amb morter, decorats amb incisions que imiten carreus.

La masia de Sant Mamet, la trobava com Can Camet amb un dibuix a la ploma [ca. 1934] de Ramon Muixí Roig ( Tàrrega, 1911 + ? ). Centre Excursionista de Catalunya


Rebia un email de Patrimoni Cultural del Bisbat de Vic en el que Dani Font Montanyà (Torelló, 1968), em deia;

Hola!

referent a Sant Mamet, és una capella particular del mas Sant Mamet -o Mamerto, que en diu la documentació antiga.

Diu la documentació de després de la Guerra Civil que la "Capilla llamada San Mamerto ha quedado sin restauración y es del propietario Vallosella".


És la darrera notícia que tenim a l'arxiu.

Del Pla trobava una fotografia de l’arquitecte Josep Danés i Torras (Olot, 1891 – Barcelona, 1955) datada entre 1914 i 1936. Centre Excursionista de Catalunya.


Que  Sant Mamet i    Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.