Hi ha un exercici d’extrema dificultat quan vols fer recerca històrica, i és el de mirar alhora les coses tal com son, i intuir com eren. I sobretot, sobretot, comparar i valorar les fonts que en donen informació.
En relació a la capella de Sant Tomàs de l’Aregall, ponderant TOTA la informació acabava atorgant més credibilitat a la Carola Duran Tort, que a les fonts escrites, m’explicaré :
El Mapa de Patrimoni d’Aiguafreda ens diu ; Sant Tomàs de l'Aragall és una capella construïda al segle XVIII dins el recinte que tanca el mas. És un edifici de planta rectangular amb l'absis no marcat en planta. La nau consta de dos trams separats per un arc presbiteral de mig punt. S'hi accedeix per un portal d'arc pla de pedra. Està coronat per un campanar d'espadanya d'un sol ull. El parament dels murs és de pedra lligada amb argamassa. Està clar que fa referència a l’edifici que retratava en la meva visita.
Patrimoni Gencat al seu torn ens diu que la primera notícia documentada que es té del mas Aragall és del segle XVII, amb tot i que probablement ja existia anteriorment. La casa actual es construeix a principis del segle XVII, com ens informen les inscripcions de les llindes i queda palès en la tipologia de la casa. Actualment està molt reconstruït (1962), respectant la tipologia. NO fa esment de la capella.
La Carola Duran Tort, publicava un dibuix datat l’any 1946 fet per una tieta seva, i em deixava aquest comentari; al dibuix no apareix la muralla amb espitlleres que sí apareix a la fotografia. Jo continuo creient que la capella és una creació moderna ja que en les visites pastorals dels segles XVI al XIX només apareixen l’església matriu de Sant Martí (Aiguafreda de Dalt) i les dependents de Sant Salvador (Avencó), Sant Miquel de Canyelles (Avencó), La Immaculada Concepció (Avui església parroquial) i Santa Madrona (Perafita)en el terme de Seva.
Item més, quan era una simple masia. Comprada per Tomàs Pou, en una visita on el propietari ens la va ensenyar , recordo que va dir que havia fet construir l'oratori, a dins de l'edifici no com a edifici independent.
La conclusió sembla obvia, la capella té l'advocació de Sant Tomàs, en honor del propietari.
Rebia un email de Patrimoni Cultural del Bisbat de Vic en el que Dani Font Montanyà (Torelló, 1968), em deia;
Benvolgut Sr Mora,
En la documentació que guardem al bisbat, aquesta capella no apareix.
En tenim constància gràcies a l'Inventari d'Esglésies de l'Arxiu Gavin.
Nosaltres la tenim inventariada com a capella particular, desafectada, amb l'advocació de Sant Tomàs.
Quedo a la vostra disposició.
Conec al Josep Maria Gavín i Barceló (Barcelona, 21 de juny 1930), i la seva visita a l’Aregall és sens dubte posterior a l’adquisició de la finca per part de Tomàs Pou.
El dibuix de 1946, val per a mi més que mil paraules. L’actual edifici que aixopluga la capella de Sant Tomàs de l’Aregall, situat prop de la llenyera, és un afegit modern.
Si algú té més dades ens encantarà contrastar-les i refer si cal la conclusió anterior. Ens mou únicament la necessitat de saber.
Gràcies per endavant.
Antonio Mora Vergés
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada