dilluns, 22 d’octubre del 2018

ESGLÉSIA DE SANT ESTEVE DE CASTELLAR. CASTELLAR. AGUILAR DE SEGARRA. EL BAGES. CATALUNYA

Tornàvem el Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenc Savall, Vallès Occidental, 2 de maig de 1926 ), al terme d’Aguilar de Segarra, a la comarca del Bages.

El Josep Olivé Escarré té una col·lecció de fotografies 13X18 en color de quasi 3.000 monuments i indrets de Catalunya, que voldria cedir a alguna Institució i/o entitat pública, de moment les gestions amb l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall, estant ‘en punt mort’, i del tot enterrades amb el Centre d'Estudis de Castellar - Arxiu d'Història, Castellar del Vallès, i amb l’ Arxiu Nacional de Catalunya.

Havíem recollit imatges del mas on va néixer Lluís Muncunill i Parellada (Sant Vicenç de Fals, Bages, 25 de febrer de 1868 – Terrassa, 25 d'abril de 1931), i dinàvem a Ca L' Isclet, Rajadell, abans de prosseguir la recerca de Sant Esteve de Castellar.

A l’estació de Rajadell, trobareu Ca L' Isclet i Cal Miliu, no us equivocareu si dineu en qualsevol del dos, potser, potser, a Ca L' Isclet els caldria reforçar la plantilla, no massa lluny al terme de Fonollosa hi ha el Moli De Boixeda, si visiteu – que cal fer-ho i és de justícia – Fals, no deixeu d’arribar-vos-hi. Explicar quelcom d’aquestes cases és ‘ fer país’, i per descomptat visitar-les és quasi una obligació.

Sortíem de Ca L' Isclet i agafàvem la ‘carretera vella’ que mena fins Aguilar de Segarra, i abans d’arribar al petit nucli de Castellar – que ja es veu des d’aquí - , a la dreta de la carretera, en una petita elevació, entre la carretera i l’autopista, hi ha un grup d’edificis, entre els quals queda encerclada i quasi invisible la capella/església de Sant Esteve.




No se’n fa esment a la llista de monuments; Aguilar de Segarra, no disposa – encara – d’un Cataleg de Patrimoni en línia; i l’Enciclopèdia Catalana, a la que enviarem la fotografia en diu; Sant Esteve, antigament a cura dels masos Calcina i Morera; i el Cardener afegeix, la capella de Sant Esteve és molt antiga i ha estat refeta moltes vegades. Tot i que sembla que no conservi cap resta romànica, surt esmentada l'any 1078.

Substituïa l’església parroquial de Sant l’Arcàngel Sant Miquel del Castell, i manté avui un culte esporàdic, la festa del Sant, la Festa Major ,...

Poseu Catalunya en el vostre punt de mira.