dimarts, 2 d’octubre del 2018

IN MEMORIAM DE FRANCESC CARBÓ FERRER I DE LA SEVA CASA AL CARRER DEL RAVAL, 11 DE BLANES. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

El Josep Augé Carles ( Blanes, la Selva, 25-06-1955) em feia arribar una fotografia de la façana de l’edifici de número 11 al carrer del Raval, conegut tradicionalment com la casa de Francesc Carbó Ferrer.


Patrimoni Gencat ens diu ; edifici entre mitgeres de tres plantes i àtic amb terrassa. Tota la façana està emmarcada amb pilastres que segueixen i separen les tres plantes i decorada amb un fons esgrafiat de frisos vegetals i rectangulars. La planta baixa té un basament amb motllura de mig metre i dues obertures, una per la porta d’entrada de la casa i l’altra per un comerç. Els dintells de les dues obertures tenen escuts amb decoracions vegetals i florals.


El primer pis té les obertures amb un sol balcó emmarcades amb motllures, mènsules, pilastres i entaulaments. El segon pis té dues obertures amb dos balcons i amb la decoració mènsular més senzilla. L’entaulament i la balustrada està formada per cinc carrers verticals plens de decoració floral i arquitectònica. Al carrer central de la balustrada superior hi ha un escut amb la data de construcció de l’edifici. A sobre, una construcció moderna culmina l’edifici amb una terrassa amb un balcó senzill.

Atribuïda al mestre de cases Valentí Soliguer i Pujol, fill de Joan Soliguer i Lluhí.

Joan Soliguer i Lluhí, va néixer el 17 de novembre de 1832 a Lloret dins d’una de les tradicionals famílies de mestres de cases assentades a la localitat, va morir l’any 1902, amb setanta anys i encara treballant. La seva tasca la continuaran els seus fills, Joan i Valentí Soliguer i Pujol.

https://www.raco.cat/index.php/QuadernsSelva/article/viewFile/26076/122967

Aquesta casa fou reformada a finals de segle XIX per encàrrec de Francesc Carbó Ferrer ( Blanes, 24.05.1862 + Blanes, 3.04.1944) comerciant de vins i licors, alcalde, diputat provincial i conseller de la Mancomunitat de Catalunya.

http://diputatsmancomunitat.cat/mancomunitat/content/carb%C3%B3-i-ferrer-francesc

La part de l’àtic és construïda l’any 1977.

També es coneix, més correntment, amb el nom de Can Navinés, que és el propietari més recent.