No es veu el mar des de Madremanya, i malgrat això, prop de la casa de les Vinyes, o Can Vinyes, aixecada - sembla que furtivament per mans anònimes- entre els any 1910 i 1924, si hem de fer cas al rètols que coronen els edificis, hi ha una barca.
Ara, fa funcions de test on creixen diverses plantes si àdhuc algun arbust i/o arbre.
Que hi fa allà una barca ?.
Com va arribar fins a Madremanya?.
Al Ripollès s’explica la història del Mariner de Sant Pau, https://bienve.wordpress.com/2009/03/11/llegenda-del-mariner-de-sant-pau/
Hi ha una història també darrera d’aquesta barca, algú la coneix ?
Posat a desvetllar misteris de Madremanya, ens agradaria saber l’autor dels edificis de les escoles.
També, també, el de Can Vinyes.
No ens cal però, cal explicació per l’escut parlant, que amb tot els respectes s’hauria de canviar si atenem – que cal fer-ho i és de justícia – el que diu el diccionari català valencià balear:
MADREMANYA topònim. Poble situat en el Gironès. Etimològicament prové probablement del llatí matre magna, ‘gran mare’, que era un apel·latiu de la deessa Cibeles (Aebischer, BDC, xxii, 36).
Triunfo de Cibeles. Pieter van Lint. Peter van Lint (Amberes, 28 de juny de 1609 – ibídem, 25 de setembre de 1690)
La deessa faria més patxoca que la mà que podríem portar TOTES les poblacions que comencen amb les lletres MA , Martorell, Massanes, Mataró, Matadepera, Martinet,..., i altrament atès el fet que no hi ha cap dubte en relació a l’escut de Millars , etimològicament. prové del llatí mīliāres, ‘camps de mill’, i així ho recull l’escut d’armes, pensem que si més no caldria tornar-s’ho a mirar, oi?.
Esperem noticies a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada