diumenge, 28 d’octubre de 2018

CAPELLA VOTIVA DE SANT SEBASTIÀ A CORCÀ. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Llegia; l'esglesiola, al vessant meridional de puig Rodó, es construí , com moltes dels nostres pobles dedicades a sant Sebastià-advocat contra la pesta i les contagis-, a la sortida i a poca distància, del nucli de població, vora el camí. En aquest cas, el camí és d'origen antiquíssim. Sembla que en aquest paratge hi havia una cruïlla de les vies d'època romana que travessaven les terres del Empordà jussà, una de les quals , dita encara "el Camí d'Empúries" portava des d'aqueta antiga ciutat fins a enllaçar amb la via Augusta prop de Girona, i descriuen una àmplia corba per comunicar els hàbitats de la plana.


A uns 400 metres al Nord de la capella hi ha la vila romana de Puig Rodó on recentment s'han efectuat algunes companyes d'excavació; a darreries del segle passat hi ha notícies de la troballa de mosaics policroms.

Patrimoni Gencat ens diu ; petita capella d'una nau i capçalera semicircular, volta de llunetes i teulada de doble vessat. L'edifici té l'eix de Sud a Nord, amb l'absis a l'extrem septentrional.

Al frontis hi ha la porta, amb llinda monolítica, acompanyada de les característiques dues finestres, a banda i banda, enreixades, que servien per què els vianants poguessin veure l'altar quan la capella era tancada. Sobre la porta s'obre un òcul i la façana és coronada per una espadanya d'un sol arc.

Foto del interior Jordi Contijoch Boada

Els murs són remolinats.

Ens agradarà rebre noticies d’aquesta capella a a l’email coneixercatalunya@gmail.com