divendres, 26 d’octubre del 2018

VISITA AL SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DEL REMEI DE CALDES DE MONTBUI. EL VALLÈS ORIENTAL. CATALUNYA

Visitàvem el Santuari del Remei, la Maria Ruiz Moreno, la Mercè Mora Vergés, la Dolors Casellas Mora, i l’Antonio Mora Vergés, les retratava a les tres des de cambril de la Mare de Déu.



Retratava també els rellotges de sol que hi ha a les façanes del mati i la tarda del Santuari de Nostra Senyora del Remei a Caldes de Montbui, al Vallès Oriental.

El Mapa de patrimoni explica que son del tipus vertical declinant. El primer d'ells es troba ubicat a la façana principal orientada sud-oest, en la torre del campanar. Aquest està decorat al fresc utilitzant un color de tonalitat terrós, amb un fons més clar color sorrenc. De mides rectangulars, presenta una orientació sud-oest Les línies horàries de 1 a 6, són en xifres aràbigues. Del gnòmon de ferro surt una decoració esgrafiada amb motius florals. Per damunt del gnòmon es pot llegir la llegenda "Hora dolça, pelegrí. De la joia amb la Mare!" ; per sota de les línies horàries, es pot llegir una segona llegenda "Indicis umbra notat vibrante, huc sole, fugaces, quas, trahas, Matre beante, moras." "Signat "T. Viñas". Per sota segurament la data en que fou realitzat, que no es pot llegir clarament. Molt ben conservat.


Les ombres dels plataners limiten en ambdós casos, més en el primer però, que puguin acomplir la seva missió de marcar l’hora.


El segon rellotge també es troba a la torre del campanar, concretament a la façana orientada a migdia. És del tipus vertical declinant, de traçat rodó, formant una esfera que consta d'una línia d'un centímetre de gruix pintada de color negre, dins de la qual, a cinc centímetres hi ha un altre cercle també d'un centímetre de gruix, del mateix color. Dins d'aquest doble cercle és on es troben les xifres àrabs de l' 1 al 4 en ordre ascendent al costat dret, i del 5 al 12 en ordre descendent al costat esquerra. A l'interior d'aquest, un sol pintat de color negre, amb vuit puntes, ulls, nas i boca oberta, de la qual surt el gnòmon, una vareta senzilla de ferro i les línies horàries. Per sota d'aquest, en un rectangle amb fons blanquinós i delimitat per una línia negra amb dos cors en dos dels extrems (en sentit diagonal) d'un centímetre de gruix, una llegenda on es pot llegir: "JO SI NO TINC SOL, TU SI NO TENS FE, ¿ES QUE VALEM RE?". Molt ben conservat. No està signat.


Retratava també la imatge de la Mare de Déu del Remei, obra de la casa Argullol de Canet de Mar


No trobava cap dada de l’edifici del restaurant del Remei. Ens agradarà tenir noticia del seu promotor i del seu autor, noms, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Caldria reivindicar l’obra de l’arquitecte Adrià Casademunt i Vidal. (1857-1922)


I, recuperar – si més no en imatges - l’obra de Feliu Mestres i Borrell (Barcelona, 30 de gener de 1872 - 15 de febrer de 1933)