dissabte, 27 d’octubre del 2018

IN MEMORIAM DE LA COOPERATIVA LA SALVADORA. CUBELLES. EL GARRAF. CATALUNYA

A Cubelles, a la comarca del Garraf – i a molts altres llocs de Catalunya – constates que NOMÉS coneixen la llengua castellana ja pots fer PERFECTAMENT una vida normal.

Retratava l’edifici del carrer Colom, 7 que aixopluga la Biblioteca, la seu de la ràdio local i l’Arxiu Històric.


En diuen a :

http://www.cubelles.cat/files/doc7576/guia-cubelles-esp.pdf

Cooperativa La Salvadora

La primera cooperativa de consumo de Cubelles fue impulsada por el círculo Cubellenc y fue fundada en 1913 con el objetivo de la compraventa, fabricación o elaboración de todo tipo de bienes de consumo y la implementación de la ayuda social y los préstamos entre los socios. Se radicó en este edificio en 1917 y permaneció allí hasta su disolución, en 1939.

Cubelles tenia un cens de 737 habitants l’any 1930

En la década de 1950 y 1960 fue una fábrica de textil de Llorenç Aviñó.
Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del cognom matern, i del lloc i data de naixement i traspàs d’aquest fabricant. Cubelles tenia un cens de 759 habitants l’any 1950

En 1983 fue expropiada por el Ayuntamiento y se convirtió en la actual Casal de Cultura.


Per descomptat cap dada de l’autor d’alguna de les reformes que devia patir l’edifici, ni dels artesans que hi van treballar.

No sobta que la nota estigui en llengua castellana, ja ho deia el ‘rei mentider’
https://rexvalrexblog.wordpress.com/2016/06/02/el-rei-llegint-mentides-sobre-la-llengua-que-ens-van-imposar-per-forca-2001/

No en trobava informació en aquest text legal que suposadament vol ser el Catàleg i Pla Especial de Protecció del Patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Cubelles :
http://ptop.gencat.net/rpucportal/AppJava/cercaExpedient.do?reqCode=veureDocument&codintExp=70657&fromPage=load

Tampoc el amics de https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_del_Garraf#Cubelles que recopilen dades de Patrimoni Gencat en fan esment.
https://blocs.mesvilaweb.cat/elbarrinaire/?p=268558

http://treball.gencat.cat/web/.content/05_-_economia_cooperativa/publicacions/documents/aproximacio.pdf

https://www.eixdiari.cat/societat/doc/13561/reflexio-sobre-el-llibre-de-joan-vidal-i-urpi.html?showdesktoppage=true

A darreries de l’any 2017 constaven 14.715 habitants a Cubelles. El creixement quantitatiu està fora de dubte, tant com la pèrdua qualitativa, entre altres en l’àmbit del patrimoni històric, artístic i/o cultural, del tema ‘ambiental’ amb els nombrosos nuclis ‘residencials’ millor no fer-ne esment