dissabte, 13 de març del 2021

SANT JAUME DE LA GUÀRDIA PILOSA PUJALT. L’ANOIA SOBIRANA.

 

L’Albert Benet i Clarà,   explica que església de Sant  Jaume  es trobava dins de l’antic terme del castell de la Guàrdia Pilosa, encara que sovint només surt esmentada com a Guàrdia.


Molt aviat tingué funcions parroquials, que encara conserva en l’actualitat.


https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-1933702a53.xml


El lloc apareix documentat el 1022, data en què el senyor del castell de Castellar, Seguí, en el seu testament deixà al seu fill Company,  la torre de la Guàrdia.


L’església es documenta l’any 1078 en el testament d’un nét de l’anterior senyor de Castellar, Sendred Company, que féu deixes a les diverses capelles dels castells del patrimoni familiar, i entre els quals hi havia la de Sant Jaume de la Guàrdia. En el testament d’un fill de l’anterior, Berenguer Sendred, redactat el 1124, féu una deixa per a l’obra de Sant Jaume de la Guàrdia.

 

Les funcions parroquials es constaten en una relació de parròquies del bisbat de Vic, datable entre els anys 1025 i 1050, on apareix amb el nom de Pelosa, mentre que en unes altres llistes de mitjan segle XII apareix amb el nom de Guardia.


 


En l’actualitat el temple que retratava l’Assumpta Figueras Viñas, continua tenint culte i exercint les funcions parroquials que ha tingut sempre.




Al antic cementiri, s’ha fet un muntatge amb esteles funeràries


El topònim, descriptiu amb tota seguretat, fa referència  al que va ser l’ origen de lloc, l'existència d'un punt de guaita a la frontera musulmanocristiana en el canvi de mil·lenni, al voltant del qual es va establir una població pagesa.


L'adjectiu pilosa, ens fa una descripció rotunda de la zona, com a lloc desert, de fred rigorós, despoblat, descampat, pelat...


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19;  confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.

 

Cuideu-vos molt, Madrid reconeixia 22.803. (T víctimes de la Covid.19

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210312_cam_covid19.pdf

 

Catalunya des de l’inici de la pandèmia 20.982.

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/

 

El "laissez faire, laissez passer" practicat des del nacionalsocialisme, ha situat el REINO DE ESPAÑA com a campió mundial indiscutible pel que fa al nombre de  víctimes