diumenge, 21 de març del 2021

IN MEMORIAM DE SANT SERNI DE SALLENT DE CASTELLBÒ. MONTFERRER I CASTELLBÓ.L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA

  

Sallent de Castellbò, poble del municipi de Montferrer i Castellbò (Alt Urgell), des del 1970 del de Castellbò, situat a 1.529 metres  d’altitud  a la capçalera de la riera del mas d’en Roqueta (afluent, per la dreta, del riu Aravell),  era antigament fortificat, amb unes quantes cases entorn de l’església i uns pocs masos, Can Damians, Can Tomàs, Mas d’en Roca, etc., entorn seu. És a 1 243 m d’altitud i tenia un màxim de 9 famílies a mitjan segle XIX i 2 h el 2001. La seva esglesiola de Sant Serni, rectangular, amb façana i campanaret a ponent, cobert de llosa, depenia de Sendes i ara de Castellbò.


La Maria Lluïsa Cases i Loscos escrivia; la primera notícia que hi ha relativa a Sallent és de l’any 1010 (o 1012) en el testament de Sunifred, que llegà un alou situat a Sallent.


 L’any 1068 hi ha documentada una donació d’un alou, situat al seu terme, a Santa Maria de la Seu. En tots dos documents Sallent apareix relacionat amb altres topònims de la vall de Castellbò, cosa que permet identificar-lo com Sallent de Castellbò, diferenciant-lo de Sallent d’Organyà.


 Posteriorment, l’any 1198 es documenta la venda d’unes possessions situades a Sallent i Campelles, i l’any 1212 la donació al monestir de Tavèrnoles d’uns masos a Sallent, a la vall de Castellbò, “in appendicione Sancti Clementis et Sancti Saturnini…”.

 L’església de Sallent, juntament amb la de Sant Climent de Sallent, apareix relacionada en el llibre de la dècima de la diòcesi d’Urgell del 1391, dins del deganat d’Urgellet.


L’església de Sant Serni, abandonada a l’igual que la població, depenia de Sendes, i posteriorment fou annexionada a la parròquia de Castellbò.




La retratava A. Moras l’any  1987


Hem demanat a Patrimoni Gencat ,  a l’Arxiu Nacional de Catalunya , al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) , al Bisbat d’Urgell,..,  dades del fotògraf/a A.Moras, que durant la dècada dels anys 80 del segle XX, duia a terme una excepcional tasca a la comarca de l’Urgell sobirà;   no en sabem res, i  necessitem dades, nom, cognom matern, lloc de naixement traspàs - si s’escau – d’aquest fotògraf/a a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , per descomptat si en teniu noticia sou pregats de fer-nos-la arribar.


 Trobava una imatge de Cal Tomàs, al terme de Montferrer i Castellbó, que no tinc clar si es correspon a el Can Tomàs que cita l’Enciclopedia Catalana.


http://calaix.gencat.cat/handle/10687/93614


No la sabia localitzar al Catàleg de masies de Montferrer i Castellbó.

http://www.montferrercastellbo.cat/ca/ajuntament/cataleg-de-masies-i-cases-rurals


Segons les dades de l’nstitut d’Estadística de Catalunya, 01-01-2019, només vivia un home en aquest nucli de Sallent de Castellbò

https://www.idescat.cat/codis/?id=50&n=9&c=251403




Que Sant Serni, intercedeixi davant l’Altíssim per Catalunya i els catalans , que seran exposats al màxim risc de contagi el proper dia 14 de febrer,  per raons espúries.