dissabte, 6 de març del 2021

LA BERTRANA, LES PRESES. LA GARROTXA. GIRONA.

 L’ Anna Maso Colldecarrera, publica una fotografia del mas Bertran, amb aquest comentari ; de les poques cases amb un cert caracter de Les Preses.





Antiga i rica família migrada de Franca i afincada a Les Preses, on van acumular un notable patrimoni. Van emparentar.se amb moltes famílies pairals de la comarca, fins que la pubilla va casar-se amb l’hereu de La Mata i d’aquesta manera, tot el patrimoni va passar a formar part del patrimoni de La Mata, passant així, a ser la família mes important de Les Preses.


Patrimoni Gencat la identifica com “ la Bertrana”" al carrer Major de les Preses, i en diu ; Edifici civil de forma allargada i teulada a dues vessants, situat al centre del poble, al c/ Major, dins el casc urbà. El material de construcció és pobre. A la façana es troba un portal dovellat al qual s'accedeix per unes escales simètriques a cada cantó, de pedra treballada. Hi ha dues finestres de pedra treballada i en una llinda apareix la data de 1630.

 

L'edifici és totalment simètric fora d'un afegit al cantó esquerre de la façana.


El mas Bertran fou ocupat en el segle XVI per un occità immigrant anomenat Bertran de la Borda. Aquesta construcció s'escau just al costat de l'antic camí ral de la Vall i que unia antigament Girona i Olot. S’esmenta la titulafitat  dels  senyors de La Mata

 

Poc abans de la gran pesta que assolà la comarca d'Olot l'any 1650, la casa fou ampliada.




Joan Molera González (Manlleu, 1955 – Manlleu, 2014)

 

Escrivíem suara; l’acció criminal dels militars feixistes que s’alçaven en armes , encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMÒCRÀTIC de la II República, aconseguia aturar entre molts altres projectes culturals , l'Estudi de la Masia Catalana , una iniciativa ideada  i finançada  per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955). El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social. Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/Les%20preses


Amb els mitjans actuals, humans i tècnics, fer realitat aquell projecte, no fora difícil. 


Des del coneixercatalunya ens hi afegiríem encantats.