Josep Maria Jujol i Gibert (Tarragona, 16 de setembre del 1879 - Barcelona, 1 de maig del 1949), va ser – a contracor- l’arquitecte de les ‘ coses petites’, com succeeix en tots els camps de l’activitat humana, ser ‘bo’ o fins ‘molt bo’ no és garantia d’èxit, perquè sempre, sempre, sempre, hi ha algun esser excepcional que – en el millor dels casos – ens relega a la segona posició.
L’Antoni Gaudí i Cornet ( Riudoms, 25 de juny de 1852 - Barcelona, 10 de juny de 1926), serà en el seu cas, el – malgrat establir-se relacions d’amistat i col•laboració professional – esser excepcional que relegarà al Josep Maria Jujol i Gibert, i a una gran part dels seus coetanis, a posicions de segon nivell.
Les dades biogràfiques defugen la participació activa de Jujol,en el període d'exaltació dels valors catalanistes, d'allunyament polític, econòmic i cultural de Madrid, que es va viure abans del genocidi contra Catalunya 1936-39. A ell com a la gran majoria dels catalans, la defensa dels seus ideals, li va comportar duríssimes penalitats durant el desenvolupament de les activitats militars, que va afectar greument la salut, fins a l’extrem de limitar seriosament la seva capacitat, que no li va permetre acceptar projectes, que demandessin molt esforç.
M’explica Mossèn Evarist Gómez Ruiz, Rector de la parròquia de la Transfiguració del Senyor a Vimbodí, al terme de Vimbodi i Poblet, que la Capella de la Mare de Déu de Montserrat era obra del Josep Maria Jujol i Gibert, que la duia a terme al llarg de l’any 1941. L’empremta característica de Jujol, s’aprecia clarament, tant en l’altar de pedra, com en els llums de ferro o en el retaule de fusta que emmarca tot el conjunt.
Els del Conèixer Catalunya, som un enamorats del Josep Maria Jujol i Gibert.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada