dimarts, 6 de novembre del 2012

SANTA MARIA DE LA MÚNIA. CASTELLVI DE LA MARCA.

Veníem de retratar les restes destrossades dels rentadors públics, el Marcel Morató Tort, i l’Antonio Mora Vergés; veiem davant nostre l’absis poligonal de Santa Maria – dita ara de la Múnia – , l’edifici actual és de darreries del segle XIX, en el mateix lloc s’aixecava desprès de la recuperació d’aquestes terres al sarrains, una esglesiola que – com era costum – es posa sota l’advocació de la Mare de Déu.


Consta la seva existència en un document datat l’any 1258, en que el Jaume el Conqueridor, concedeix als senyors de Castellví el dret de celebrar mercat tots els dijous al lloc de la Múnia, aleshores Almunia.

Més referències històriques se’n troben als anys 1404 i 1414.

L’any 1775 era sufragània de Sant Sadurní.

Desprès d’algunes remodelacions/ampliacions, s’aixeca en el mateix lloc l’any 1886 - en aquella època s’ha més que duplicat la població, que supera ja el miler d’ànimes - aquest temple parroquial.

Santa Maria , esdevindrà parròquia, i deixarà de dependre de Sant Sadurní l'any 1907.


La descripció tècnica de l’edifici ens diu : Edifici de planta de creu llatina i absis poligonal, d'una nau i capelles laterals. Té una volta de quatre punts i coberta a dos vessants. L'entrada principal és un arc de mig punt, a la façana destaca un ull de bou i es seu esgrafiat. Exteriorment, l'absis i els murs laterals conserven la pedra vista. El campanar és quadrangular a la base i octagonal en el cos superior.