dilluns, 12 de novembre del 2012

L’ESCORXADOR D’ESPARRAGUERA

En la meva passejada per Esparraguera no podia deixar de referir-me a l’edifici de l’escorxador, qualificat com a ‘noucentista ‘, obra de Josep Domènech i Mansana, (Barcelona, 1885-1973); aquest arquitecte, – cosa del tot excepcional – té una entrada a l’Enciclopèdia.


A Esparraguera trobem testimonis de la seva feina en els següents equipaments :
Cap a 1916, l'escorxador, i les escoles públiques.
En el període (1924-1925) la font-monument a Cristòfor Vidal i Castells, amb un grup escultòric de Frederic Marès.


De la descripció tècnica, reproduïm : Edifici de planta basilical de tres naus. En la façana s’obre un portal remarcat amb un arc de maó vist i amb decoració de rajola i a sobre hi ha un gran finestral de respiració d’arc d mig punt. A banda i banda de la porta principal hi ha dues finestres amb una línia ondulant a la part superior, a l’igual que les finestres que s’obren a la part superior dels laterals de la nau central. La teulada de la nau central és a dues vessants i les de les naus laterals d’una vessant. El ràfec està decorat amb una motllura dentada.

Aquest equipament es troba ubicat a la part baixa del municipi, va ser construït l’any 1916 i va deixar de funcionar com a escorxador l’any 1985 passant a ser durant molts anys un magatzem municipal.

La nau principal té una dimensió de 300 m² amb grans vidrieres i columnes estructurals a banda a banda que actualment és la seu dels Castellers d’Esparreguera i la Colla Bastonera del Montserratí tot i que a l’hivern s’hi fan alguns concerts. L’espai compta, a més, amb dues construccions menors una de les quals fa la funció de magatzem de la brigada municipal i l’altre és el magatzem de la Colla de Diables d’Esparreguera. Hi ha un pati central on els castellers assagen durant els mesos d’estiu.

La voluntat del consistori és que aquest espai, que compta amb grans potencialitats per les seves característiques i dimensions, aculli a més entitats de cultura tradicional i popular.

Déu n’hi do, dels edificis, monuments i espais interessants que es poden veure fent el tomb per Esparraguera, oi ?.

Ni cas del que diu la pàgina de l’Ajuntament !. Animeu-vos a visitar Esparraguera !!!!!