dijous, 1 de novembre del 2012

NISSAGUES DE PREMIÀ DE MAR

Retratava a la part antiga del Cementeri de Premià de mar, el panteó construït l'any 1899 pel mestre d'obres premiarenc Pere Andreu i Cisa, per encàrrec de la família Puig.




Em pregunto si parlem de la nissaga de Miquel Puig Vives, originari de Vilassar de dalt , que va venir a Premià de Mar amb la família sencera (cunyats, germans, ...), i que començava formant part de l’accionariat de “Cortada, Monteis y cia.”

El gran negoci d’aquesta societat no va ser el tèxtil sinó la urbanització de Premià de Mar per la compra que varen fer junt amb Pau Cisa Moragas de la finca de: “L’hort dels tarongers” de uns 15.000 m2. Fruit d’aquesta urbanització es van obrir els carrers de Alegria, Unió, Esperança, Aurora, Sant Pau, Nord i Eixampla.

Es constituirà més tard, “Puig, Serra y cia.”, i encara, “Miquel Puig e hijos”. El tèxtil permetrà en aquell moment absorbir la mà d’obra ociosa, com a conseqüència de l’aparició dels vaixells de vapor, i la creixent demanda de les colònies americanes que accedien a la seva independència.

El Panteó d'estil neogòtic és molt estilitzat, i està fet amb grans pedres de tall regular; la porta d'accés al panteó-capella és de ferro i protegeix els vitralls de colors que representen escenes bíbliques entre dues inscripcions en llatí.

Els símbols grecs Alfa i Omega- que simbolitzen el Principi i el Final – estan situats a esquerra i dreta del nom de família.

Sou pregats de fer-nos arribar les vostres aportacions i/o rectificacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com