dijous, 29 de maig del 2008

L'arxiu Gavín s'instal·la al monestir de les Avellanes


Cap al mes de juny de 2005, el senyor Josep Maria Gavín i Barceló, fundador del conegut Arxiu Gavín, es va posar en contacte amb els Germans Maristes per tal de fer-ne donació, amb la finalitat de trobar-li una localització més definitiva i estable —el monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes— i, sobretot, una certa continuïtat. Ell coneixia molt bé aquell indret, que ja havia fotografiat en diverses ocasions per al recull d’esglésies de Catalunya; i també havia mantingut contactes amb el germà Eduardo Corredera, un dels nostres historiadors del monestir.

A poc a poc, vam anar aprofundint en la coneixença mútua, i els Germans Maristes ens sentírem en condicions d’acceptar aquesta donació, amb les millors disposicions de col·laborar en la preservació i millora d’un patrimoni cultural per al nostre país.

L’Arxiu Gavín és un exemple de l’estima per les “coses de casa”, totes elles petites i gairebé insignificants en la seva individualitat, però que, aplegades en el seu conjunt, esdevenen el testimoni d’una època i d’unes sensibilitats que la recerca històrica sempre agrairà, i que tots els qui estimem la nostra terra fàcilment podem apreciar com a part del nostre patrimoni i una referència més de la nostra identitat.

Els anys 1985-87, el senyor Gavín va voler vendre bona part del fons acumulat fins a aquell moment a la Generalitat de Catalunya, amb la intenció d’obtenir uns recursos que l’ajudessin a continuar la seva tasca. Malgrat les limitacions de l’operació, va poder obtenir el suficient per sostenir la tasca que tant l’engrescava. La realitat actual de l’Arxiu Gavín, gairebé 20 anys després, és ben diversa de l’original: l’Arxiu ha augmentat ben bé dues terceres parts, que restaven propietat del senyor Gavín fins que n’ha fet donació als Germans Maristes. Per tal de mantenir la unitat de l’arxiu, vista la continuïtat dels materials en les dues etapes, i que el valor ve donat pel conjunt com un tot, en el qual sigui possible de trobar la seqüència més llarga possible en l’objecte de recerca, la Generalitat va accedir ben cordialment a fer cessió del seu material. L’acord finalment se signà el 20 de juny de 2007.

Mentre s’estaven duent a terme totes aquestes tramitacions, els germans maristes han adequat un immoble autònom dins del conjunt d’edificis del monestir de les Avellanes. Prèviament havia estat una fusteria, on es feia el mobiliari escolar de les escoles maristes.

Amb aquesta intervenció, es rehabilitaren aquells amplis espais per acollir de forma estable l’esmentat Arxiu Gavín. Es tracta d’un edifici de dues plantes, i tota la planta superior s’ha destinat a aquesta finalitat. Disposa de tres àmbits: el dipòsit (l’espai més gran), l’àrea de treball (catalogació, recerca, estudi…) i una zona d’exposició. Tot just fa pocs mesos que s’han acabat les obres d’adaptació, i només acabar-se, ja s’hi va traslladar el gruix de l’Arxiu Gavín: tot el que, en una etapa anterior, ja havia estat portat a Tàrrega i bona part del que el senyor Gavín encara tenia a Valldoreix, en el seu propi domicili.

De moment, tot resta emmagatzemat en un espai contigu, a l’espera que s’acabi de posar el mobiliari interior del dipòsit (armaris, compactes, calaixos…), on serà col·locat definitivament tot aquest material, a partir del gener de 2008.

Encara som, doncs, en aquesta etapa d’adequació de les instal·lacions i disposició dels materials en el nou mobiliari.

Al gener començarem una llarga etapa de catalogació informàtica dels diversos fons, tot i que ara mateix gaudeix ja d’un excel·lent sistema manual d’ordenació i recuperació de la informació.

El Sr. Josep Sansalvador i Castellet té a càrrec seu tot l’Arxiu Gavín dipositat a les Avellanes i, en aquests mesos, reparteix la seva activitat entre el Monestir i Valldoreix. Per concertar qualsevol consulta, mentre s’acaba d’organitzar tot plegat, es pot trucar al telèfon del monestir de les Avellanes (973 438 006) o bé a Valldoreix (936 742 570), o escriure a l’adreça electrònica següent: arxiugavin@arxiugavin.com. Hi sol haver una mitjana de dues o tres consultes relativament especialitzades a la setmana.

Mentrestant, el senyor Gavín continua treballant en algunes col·leccions que han quedat a Valldoreix, fins que arribi el moment de traslladar-les també al monestir de les Avellanes.

G. Josep Maria Soteras, secretari i responsable d’arxius dels Germans Maristes de Catalunya