dilluns, 5 de maig del 2008

Mare de Déu del Roser [Monistrol de Montserrat ]



Havíem sortit de Sabadell el Tomás Irigary i López i l’Antonio Mora i Vergés, la nostra destinació ens portava un cop més a l’altre costat del Llobregat, en aquest cas a Monistrol de Montserrat, volíem bàsicament recollir imatges de l’església de la Mare de Déu del Roser, construïda com capella de la Colònia Gomis, i avui integrada quasi en el complex de restauració anomenat Vila Vallbona. Val a dir que en cap moment trobarem però cap impediment pel que fa a desenvolupar la nostra tasca.

La Colònia Gomis fou en els seus inicis un nucli fabril fundat el 1891 per l’industrial manresà Francesc Gomis i Soler i que es va dedicar al principi a la fabricació de filats i teixits de cotó. Els descendents del fundador: Joaquim Gomis i Cornet [1869-1957], Enric Gomis i Cornet [ 1884-1964], val a dir que amb una visió premonitòria, s’iniciaren com empresaris en un sector nou, el del subministrament d’electricitat per a usos industrials i domèstics.

Així sabem d’ells que :

L’any 1.909, comencen a vendre als pobles veïns la electricitat que produïa la turbina.

L’any 1.912 son ja propietaris de la Companyia Anònima Manresana d’electricitat [ CAME].

L’any 1927 van obtenir la concessió per l’aprofitament hidràulic del Segre a Oliana.

L’any 1945 integraren totes les empreses al grup Forces Hidroelèctriques del Segre.

L’any 1956 s’inaugura el pantà d’Oliana.

L’any 1982 el grup Forces Hidroelèctriques del Segre ocupava al 18e lloc del rànquing d’Espanya.

Fou absorbit finalment per FECSA.

Imaginen però que possiblement per una raó sentimental, continuaren mantenint l’activitat de fabricació de filats i teixits de cotó, fins que esdevingué ruïnosa, tant pels efectes de la competència dels Països de l’anomenat 3er món, com per la manca d’inversions que va comportar alhora el final d’aquest model de producció que anomenen Feudalisme Industrial, i amb ell el progressiu abandó de les Colònies per part dels treballadors.

La capella de la Colònia Gomis fou inaugurada l’any 1930. És obra de l’arquitecte Alexandre Soler i March i fou construïda seguint criteris historicistes i neoromànics.

La magnificència d’aquesta construcció sobta d’una manera especial, sobretot per què a l’altre costat de la carretera C-55, resten dempeus alguns dels edificis d’aspecte misèrrim que foren residència dels treballadors.

En el punt quilomètric 12 de la carretera C-55 d’Abrera a Manresa, dins ja del terme de Monistrol de Calders, us trobareu Vila Vallbona. Del lloc en diu la publicitat :

- Situat dins el parc natural de Montserrat, a només 25 minuts de Barcelona.
- La finca disposa d'accessos i pàrking privat, a més d'extensos jardins i zones exteriors per a recepcions, aperitius, balls i cerimònies civils.
- Dins del recinte trobem l'església de la Mare de Déu del Roser, patrimoni cultural i lloc de culte.

Us ho recomanen per descomptat si voleu fer-hi la cerimònia de casament – esperem si més un cafè de l’empresa -, i si com a nosaltres us agraden els llocs encisadors, teniu per afegir a l’extensa oferta del massís de Montserrat, un altre al·licient.

© Antonio Mora Vergés