dimecres, 8 de desembre del 2010

LES COTS. MIRATGE 'AL FORAT NEGRE' .BAGES

Anàvem el Joan Escoda Prats i l’Antonio Mora Vergés per les terres de Castellnou de Bages, a l'extrem superior del terme i, dintre la demarcació del castell d'Argençola, em sorprenia la imatge d’un edifici dalt d’un turó, situat a l’altre costat de la carretera



- en terres ja del terme de Navàs - mentre recollíem imatges de l’església romànica de Santa Margarida de Viladepost del Puig; consta documentada per primer cop el 1205 ; és un edifici d’una sola nau coberta amb volta de canó i un absis semicircular. Per la seva proximitat la nucli de Santa Eulàlia d’ Argençola ; església erigida el 993 , pensem que des dels inicis tingué categoria de capella rural, depenen – segons èpoques - de la parròquia de Ferran a Balsareny, o de la d’ Argençola.



Enllestida la feina, fèiem via cap a la casa anomenada les Cots, quina significació toponímica és clara, pedra, turó, pujol ,... des de la distància, en tenim una imatge de majestat, que s’esvaeix a mesura que ens hi anem apropant.

La casa – de la que no trobem cap informació – fou sens dubte, una de les cases grans del terme; disposava d’un moli - que s’arruïna avui sense misericòrdia - , i obtenia productes de l’horta a les terres situades prop del llit del barranc.

Impressiona la façana, en la que s’ha practicat una obertura central que dona lloc a una amplia porxada a la planta baixa, i una esplèndida galeria en el primer pis.


Recolliré únicament imatges d’aquesta façana, orientada a migdia, que em parla alhora que d’uns temps durs de treball, d’un període de gloria, tant en el terreny estrictament econòmic, com en el familiar i àdhuc, ‘nacional’.


Curiosament s’explica – possiblement de forma massa ingènua - l'origen del topònim de Navars, que es remunta al 982, quan s'esmenta l'alou anomenat Nabares, derivat d’un mot preromà, que tindria la següent traducció : “anar a baix”.


Navars, esdevindrà Navàs, i Les Cots, si no s’hi posa remei de forma ràpida, ‘aniran a baix’.


Evitar-ho és responsabilitat de tots.