divendres, 10 de desembre del 2010

SANTUARI DE SANT NAZARI DE LA VOLA.OSONA

El Sergi i la Ester, ens portaven en aquesta ocasió fins al Santuari de Sant Nazari , situat a 961 m alt., dins la parròquia de la Vola, vers l'extrem oriental del terme, en una petita vall tributària del riu Fornès. El lloc pertany avui al municipi de Sant Pere de Torelló (Osona).




Existia ja el 1382, tenia un ermità que captava per a ella , i diuen les cròniques que es va escollir aquest lloc tan solitari i amagat per guardar-hi amb seguretat les relíquies del sant. L’any 1721 es va refer l’edificació amb la construcció d’una casa amb teulat de doble vessant, una part destinada a capella, i l’altra a estatge dels ermitans. Possiblement en aquella reforma es va eliminar l’absis.

Fou restaurada l’any 1.921 i més recentment l’ermita s’ha restaurat totalment per la part exterior. Els treballs han consistit en la consolidació de l'edifici, que amenaçava ruïna. S'ha reforçat tota l'estructura i s'han fet nous la teulada, cobertes i sostres, a més de tots els tancaments exteriors.


La capella, enguixada interiorment, amb motllures i volta de llunetes té un portal simple, emmarcat amb llinda i cantoneres de pedra, amb un ull de bou i un campanaret de simple espadanya prop del carener de l’edifici. Té un petit atri i cor rectangular


És tota arrebossada i té una presència agradable. Actualment s’està netejant tot el seu entorn.



Aquesta ermita està situada enmig d’una esplanada amb una vegetació exuberant i envoltada de roures centenaris. Va ésser edificada en un dels llocs més recòndits, allunyats i emboscats d’Osona.

Nazari és el nom gentilici de Jesús, doncs Nazaret era el seu lloc de residència. És, per tant, una forma indirecta (com ocorre amb *Emanuel / Manuel) de portar el nom de Jesús.

Com en el cas de Sant Nazari de la Garriga, pensem que també aquí s’hi practicà probablement, una forma senzilla de vida monàstica.