dilluns, 20 de desembre del 2010

CASTELLNOU DE LA PLANA. MOIÀ

Ens hem aturat davant d’aquest antic molí senyorial que fou transformat en un gran casal gòtic en moltes ocasions; de fet és impossible passar sense veure’l, amb la seva planta monumental, a la dreta en el sentit de la marxa, quan quasi arribés a la capital de Moianès, per la carretera que comunica amb Castellterçol i el Vallès.

Ho fèiem en alguna ocasió per documentar el traçat de la sèquia que alimentava la bassa del molí.





També escollíem l’edifici como a fons ‘cultural’ en ocasió d’una ballada Country a Moià.


Del lloc hi ha força informació :


L'antiga casa forta de Castellnou de la Plana, dita de Molins, es convertí el 1381, per privilegi del rei Pere III a Pere de Planella -camarlenc reial- en castell termenat que incloïa en la seva jurisdicció el terme de Moià i la parròquia de Marfà. Pere de Planella havia comprat a la corona el mateix any l'antic terme de Clarà i la vila de Moià. La família Planella, que sembla originària del Mas Planella de Moià, començà a despuntar en la vila de Moià al segle XIII i acabà essent una de les grans famílies nobles catalanes i tresorers reials. Entre els seus extensos béns es compten a més de Castellnou, la castlania de Clarà i Rodors, els castells i termes de Castellcir, Granera, Mura, Talamanca i Calders, la castlania de Tona i altres dominis més petits.


Els moianesos es rebel•laren contra aquest domini dels Planella i mitjançant una redempció pecuniària aconseguiren el 1384 de retornar al domini reial i ésser declarats “carrer de Barcelona”. Malgrat això, una bona part del terme restà en poder dels Planella i el seu centre jurisdiccional fou Castellnou fins l'any 1408.


El 1645 Pere de Planella, baró de Calders, Granera, Rodors ,Talamanca, , comte de Llar , va vendre Castellnou a la família Barrera. Avui es manté encara ben sencer i té detalls, com una cambra subterrània sobre pilars i voltes que evoquen tot l'art militar medieval.


Fins al segle XVII, va ser residència dels seus propietaris.


Atureu-vos quan aneu a Moià a contemplar Castellnou de la Plana.