dilluns, 21 d’abril del 2008

Viatge a Toudell





N’havíem pogut fer un tastet en una anterior sortida amb el Tomás Irigaray i López , i reconec que m'havia quedat amb la mel a la boca, per això i malgrat disposar de poc temps, el dissabte19 d'abril, un cop enllestides les meves diverses obligacions : amb la família, amb hisenda - tot i el dubte no aclarit encara, quan a la corrupció presumpta d'alguns funcionaris de l'A.E.A.T .[ dilluns és el darrer dia per presentar l'I.V.A] , agafava el meu vehicle i respectant sempre els límits de velocitat m’arribava fins a Viladecavalls, dins de quin terme es troben SANTA MARIA I SANT MIQUELL DE TOUDELL. L’afecció tira molt, oi ?

Respecte del topònim aclaria el següent :

TOU
Segons Joan Coromines, fa referència a la peculiar orografia de la zona, on son visibles grans fondalades [ en sentit figurat TOU : BUIT DE DINS ]
DELL
: [forma eufemistica : per Déu] Segons recullen en el seu diccionari l'Antoni M Alcover i en Francesc de B. Moll

En relació a les ermites, podia recollir imatges de Sant Miquel, amb la única limitació d'una tractora de camió aparcada justament al seu costat, en un polígon en el que per arreu hi ha llocs d'aparcament. Déu els cria !!

Santa Maria, dins del recinte de Can Trias, se'm fa més difícil; costa creure que tant l'antiga masia com l’església romànica estan a la venda. ¿ Que se’n ha fet dels senyors de Terrassa ?.

Quan al Castell, no se trobar-ne cap resta, dins d'un terme absolutament destrossat, i al que li mancava únicament l'anomenat 4art cinturó, o en la nova denominació Ronda Orbital.

M’atenien meravellosament a la Biblioteca Municipal de Viladecavalls i aprofito aquestes ratlles per deixar-ne constància.

Si algun dia tornem a tenir un govern de catalans a Catalunya, caldrà demanar-los un replantejament d'aquest model de desenvolupament, que lluny d'ajudar al país sembla dissenyat pels enginyers del Caudillo per fer realitat la seva amenaça post-morten. ¡ Todo esta atado y bien atado !

Us deixo dues valuoses referències :

Polígon industrial Can Tries, ermita de Santa Maria de Toudell
Polígon industrial Can Mir, ermita de Sant Miquel de Toudell
Ambdós dins del terme de Viladecavalls.

Ho faig en l'esperança que alguns de vosaltres podreu encara veure dempeus aquestes joies del nostre passat, quina imatge en blanc i negre per deferència de la Biblioteca de Catalunya podreu trobar a Internet..

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


1 comentari:

Eduard González ha dit...

Bones!! Ahir vaig fer un volt amb la motu, per aquestes contrades.. de fet vaig fer la carretera de Terrassa a Olesa, i després vaig anar d'Olesa a Vacarisses i tornant per la C-58, vaig veure l'imponent pont de la Renfe...

Avui com que plou, he pensat en fer cas de la recomanació que fa, i nar a visitar St. Miquel i Sta. Maria de Toudell.. he buscat previament per Google Maps, i si no m'equivoco esta tot just dins del Polígon industrial de Can Trias de fet al Carrer amb el mateix nom... si no és aquí fare un volt per veure si el trobo..!!

Apa:;-)! ja explicaré si ho he trobat