dijous, 16 d’abril del 2009

SANTA MAGDALENA DE LES PLANES [ NAVÉS – Solsonès ]

Agafava les imatges de la pàgina ROMÀNIC A L'OBJECTIU que desenvolupa l'Equip Gargot a: http://obaga.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/_Romanic.htm

Pertany al grup de romàniques rodones :

Sant Sepulcre d’Olèrdola [ Comarca del Penedès ]
Sant Adjutori de Sant Cugat del Vallès
Sant Pere el Gros de Cervera [ La Segarra]
Santa Cecília de Torreblanca [ Comarca de la Noguera ]
Sant Esteve de Sallent
Sant Jaume de Vilanova, al terme de Santa Maria d’Oló [ Moianès ]
Sant Vicenç de Lluçà
Santa Magdalena de les Planes, de Besora, municipi de Navès [ Solsonès]
Sant Sebastià del Sull, a Saldes
Sant Miquel de Lillet, de la Pobla de Lillet



Reproduïm de l’enciclopèdia del Romànic Català :



Aquesta església està situada dins la parròquia de Besora i prop de la casa de Les Planes.

És un curiós edifici en el qual són evidents dues etapes de construcció, no gaire allunyades en el temps possiblement.

Consta d'una nau, molt curta, gairebé quadrada, coberta amb volta de canó i capçada a llevant per un absis, la planta del qual depassa àmpliament el semicercle, i s'obre a la nau a través d'un arc pre-absidal, el qual forma la degradació del mur.





Aquesta minsa informació desperta la meva curiositat i sol•licito – una vegada més – l’auxili del Josep Sansalvador, de l’ Arxiu Gavín, instal•lat actualment al Monestir de les Avellanes, a 25612 - Os de Balaguer. La resposta ràpida i complerta diu :

Hola Antoni, en el llibre “les esglésies romàniques catalanes de planta circular i triangular” d’en Jordi Vigué i Josep Mª Gavín hi ha una informació molt amplia de totes aquestes esglésies i en concret de Santa Magdalena diuen que, efectivament, es el resultat de dues èpoques de construcció no gaire distants. En un primer instant devia haver hagut una església circular, datable del segle X o la primera meitat de l’XI, i que possiblement a la segona meitat del segle XI o al començament del XII, a la primitiva construcció s’hi afegí un petit cos d’edifici pràcticament quadrat, aprofitant la rotonda, degudament transformada com a absis, que és el que veiem avui dia.

Deixo constància del meu agraïment a l’ l'Equip Gargot, per la bona tasca del ROMÀNIC A L'OBJECTIU; també a l’arxiu Gavin, molt concretament al Josep Sansalvador.

© Antonio Mora Vergés