diumenge, 6 de setembre del 2009

SANTA MARIA DE MONT-RODÓN.TONA



Anàvem l’Antoni Ibáñez Olivares, el Feliu Añaños i Masllovet, el Tomàs Irigaray i Lopez, i l’Antonio Mora Verges, durant el mati del dissabte 05.09.2009, fèiem fins a dos intents d’accedir a Santa Maria de Mont-rodón. Ningú responia la nostra trucada, i desistíem -en aquesta ocasió- d’accedir a la capella de Santa Maria de Mont-rodón.

De l’edifici religiós, i del Casal en recolliríem imatges des del camp de golf. Esperem - i deixem aquí constància de la petició- que ens permetin contemplar des de més prop , l’un i l’altra.

Algunes dades d’interès :

Santa Maria de Mont-rodón és una capella romànica del segle XII; l’edifici d'una sola nau, està al cim quasi de la muntanyeta de Mont-rodón que li donà el nom; capçada a llevant per un absis quadrat i cobert amb volta de canó de pedra. La teulada és de teula àrab. La façana de ponent és coronada per una espadanya de dues arcades.

Els Mont-rodón hi van crear una mena de petit cenobi que es va mantenir fins al s. XV. Fou molt modificada el 1693. Guardava un sarcòfag o tomba dels Mont-rodon feta el 1338 i una imatge gòtica de la Mare de Déu, mutilada el 1936.


La capella fou profanada el 1976.

El 1983 s'hi ha fet una restauració, juntament amb el casal.

Mont-rodón és un petit enclavament del municipi de Tona (Osona), dins el terme de Taradell, al voltant de l'antic casal de Mont-rodón, casa forta de l'antic terme del castell de Taradell esmentada ja el 1076 i origen del llinatge Mont-rodòn. Aquest llinatge conegut des del principi del segle XII. Al principi del s. XIII va destacar un membre d'aquesta família anomenat Guillem de Mont-rodón, que va ser mestre del Temple a Catalunya, Aragó i Provença i tutor de Jaume I a Montsó, dels bisbes de Girona Arnau de Mont-rodón (1335-1348) i Bertran de Mont-rodón (1374-1384) i d'una dinastia de cavallers i eclesiàstics que ocuparen llocs molt rellevants en la història comarcal i general del país. Posteriorment, quan el rei va ser major d'edat, es va encarregar de les finances de la casa reial.

El casal esdevingué cap d'una petita quadra (*) (1445) autònoma, sotmesa al veguer de Vic, que el 1840 fou annexada al municipi de Tona i que comprèn només la propietat de Mont-rodón, amb el seu casal i la seva capella.
(*) Quadra: districte dins el terme d'un "castell termenat", centrat en una força, torre o domus, però amb jurisdicció separada territorialment del castell.

L'edifici fou bastit sobre les restes d'un casal del s. XII. A mitjan del s. XV, va ser reformat, però integrant part de l'edifici romànic. Durant les guerres remences el casal va ser saquejat pels partidaris de Joan II. Durant el s. XVII, l'edifici va ser novament renovat. Aquest mateix segle Carles de Mont-rodón va morir sense descendència i el senyoriu va passar a la seva germana. L'any 1890, aquesta branca es va extingir i els béns van passar a d'altres famílies.

Serví de masia fins als volts del 1960 en què va quedar deshabitat, però l'any 1981 la Generalitat en va començar la restauració que va ser continuada pel seu propietari.

L'aspecte actual del casal és gòtic. Té planta rectangular, gairebé quadrada, amb un pati central que contenia l'escala i sota la teulada conserva encara els merlets originals. Les restes romàniques es troben a la façana est. La part més destacable és la façana de llevant, a la planta baixa del la qual hi ha obertes sis espitlleres mentre que al primer pis hi ha una finestra geminada que conserva el pilar central.

El casal, amb la seva estructura adossada a la roca, constitueix un magnífic exemplar en molt bon estat, d'un edifici residencial possiblement construït dintre del s. XII, encara dins la tradició del l'arquitectura del segle anterior.

Marxàvem amb la sensació d’haver tingut - quasi – la mel als llavis. No veiem l’hora de fer realitat aquest somni.

© Antonio Mora Vergés