diumenge, 6 de setembre del 2009

Castellar del Vallès. 9ª trobada de puntaires.

En la llengua castellana s’acostuma a dir d’una tasca extremadament complexa, que és com fer “ encajes de bolillos”; la traducció – no pas literal- a la nostra llengua, fora qualificar-la com un “treballs de bojos “. Les puntaires contràriament m’expliquen que aquesta pràctica asserena la ment, i l’ànima.

El punt de coixí és un tècnica manual i tradicional que consisteix a teixir peces delicades com poden ser tapets, mocadors, ventalls, estovalles…

El material usat per aquest tipus d'art és un coixí de qualsevol forma (pot ser cilíndric, rodó...), fils, agulles per seguir el patró i els boixets tradicionalment de fusta de boix. Segons el tipus de labor la puntaire fa servir els fils d'un gruix o d'un altre. Igualment s'utilitzaran uns boixets més grossos o més petits en funció de diferents variables, les mans del o de la puntaire, els seus gustos, el tipus de labor (per exemple: si es encaje extremeño seran molt llargs) entre d'altres.

El mati del diumenge 6 de setembre Castellar rebia un total de 158 puntaires de :

25 Castellar del Vallès. Escola Nocturna
23 Sabadell. Escola Fina
17 Sabadell. Puntaires de la Creu Alta
10 Caldes de Montbui. Escola Rosa
10 Olesa de Montserrat. Puntaires de
10 Palau-solità i Plegamans. Puntaires de
9 Sant Feliu de Codines. Puntaires de
8 Montcada. Terra Nostra
7 Caldes de Montbui. Puntaires de
6 Sabadell. Taller de Nines
6 Terrassa. Associació de Puntaires
5 Parròquia de sant Josep de Terrassa
5 Granollers. Escola Montse
5 Castellar del Vallès. Casal d'Avis
5 Sentmenat. Puntaires de
4 Cerdanyola del Vallès. Puntaires de
3 Santa Eulàlia de Ronçana. Puntaires de




Confortablement instal•lades sota d’uns tendals, al carrer Sala Boadella , meravellarien – al nombrós públic assistent- amb els seu treball.




El mati tindria el punt d’emoció amb el lliurament d’un ram de flors a la Sra. Carme Prat, que el proppassat 13 de juny – diada de Sant Antoni – va fer els primers noranta anys.




Cal felicitar molt especialment a la Sra. Pilar Castañeda, 93.714.89.87, com a responsable de puntes de coixí, a la Sra. Rosa Maria Riera, 93.714.54.71, per la seva tasca al front de l’Escola Nocturna, i a la Gemma Cabau, 93.714.27.41 com a coordinadora. Sou pregats d’adreçar-vos als telèfons indicats, si teniu interès per les puntes de coixí, i/lo les múltiples activitats que es duen a terme a l’Escola Nocturna.

Gràcies a totes les puntaires per la seva tasca.

© Antonio Mora Vergés