Quan començàvem a recollir i publicar de forma sistemàtica les nostres sortides, entre d’altres llocs al blog coneixercatalunya.blogspot.com, acostumàvem a sortir els abans esmentats; vindrien desprès una llarga munió d’amics i amigues, que han volgut caminar al nostre costat; alguns com el Joan Moliner Manau, el Josep Simó Deu,el Joan escoda Prats, la Irene Tironi Laporte, el Lluis Vila, el Jaume Font, han estat sherpas en els seus territoris habituals, altres han volgut fer un tastet d’aquest coneixercatalunya, i s’hi han quedat enganxats, com el Josep Antoni Uriz, i el Santiago Moya, i finalment hem gaudit esporàdicament de la companyia de moltes persones com, la Carme, la Geni, la Silvia, la Laura, El Toni, la Raquel, la Vanessa, la Paqui, el Josep Maria i l’Albert,.. esment especial pel Josep Maria Perarnau, i per les nostres parelles que de vegades a contracor, formen part d’aquesta aventura; me’n deixo i demano des d’aquí disculpes.
Estem entre els qui creuen que l'arrel “tar” és un orònim amb el significat de “pedra” o “turo”. I en la meva tesis – personal – un cop visitat el Castell de Taradell, un significat possible del nom de lloc fora : turó a la plana nevada.
Per vigilar aquesta plana nevada calien aleshores punts elevats, i d’aquí les torres de guaita i defensa, de les que Taradell en te dos exemplars excepcionals :
El campanar, de planta i tres pisos, reproduït l'any 1929 al Poble Espanyol de Barcelona, que contra el criteri que sembla general, estimo que no formava part de l'església romànica primitiva del 1076. La meva tesis – aquí com en molts altres llocs – és que l’actual campanar sobrealçat amb un nou pis l'any 1799 i modificat els anys 1949-50, fou inicialment una torre de guaita i/o defensa, que esdevindrà posteriorment campanar de la parroquial de Sant Genis.
I relativament proper a aquest, a la plaça del terme, prop de la sagrera de Sant Genís de Taradell s'hi construí una torre i fortalesa, que fou incendiada en la guerra dels Remences (1460) i entre el 1545 i el 1550 el baró de Taradell, Carles de Cruïlles i de Vilademany, hi féu construir una nova fortalesa, que restà inacabada, de la qual en resta una torre quadrada de 14'5 metres d'alçada i tot i que fou construïda a mitjans segle XVI, encara guarda algunes característiques medievals. La torre va servir fins temps moderns com a presó del terme, d’aquí que sigui coneguda com torre de la Presó o torre de Don Carles.
Tot no son pedres, oi ?. I entre els molts al•licients d’aquesta Vila n’hi ha un que mereix fer-ne un especial esment ;
a la Plaça Barceloneta , 19 08552 Taradell (Barcelona), s’hi troba la seu de l’Associació Country d’Osona, una de les més dinàmiques- sinó la que més - de Catalunya.
Per una cosa i l’altra, per les pedres i la gent, Taradell s’ha de conèixer !
© Antonio Mora Vergés
2 comentaris:
Una gran abraçada per a tu d'un xilè enamorat de Catalunya...
Tenim que donar-vos el nostre agraiment per les tascas de difusió del nostre neyns conegut patrimoni,i ánims per continuar,reconeixent el mérit de superar les dificultats que sopossa compartir el vostre amor a la terra i la vida afectiva personal.Sou la nostre visita obligada quant volem fer una passejada.Gracies per tot http://imatgesdesilenci.blogspot.com/"
Publica un comentari a l'entrada