diumenge, 16 de maig del 2010

CAPELLADES; LA BASSA, EL MOLÍ DE LA VILA, EL REC DEL CORRONAIRE

Anàvem el Feliu Añaños i Masllovet i l’Antonio Mora Vergés, fins a Capellades, arribàvem prop de les 8,00 del mati; l’indret de la bassa estava solitari, i en podíem recollir imatges amb tranquil•litat.


La bassa és un dels punts d’aforament natural de l’important aqüífer d’aigües subterrànies que hi ha a cavall de les comarques de l’Anoia i l’Alt Penedès.


Des de l’edat mitjana, aquestes aigües han estat emprades pels molins fariners, bataners i paperers. Destaca especialment la utilització per a la tradicional manufactura paperera que, mitjançant una acurada canalització, coneguda com el rec corronaire, feia arribar l’aigua de la Bassa fins als Molins de la Costa, conjunt de setze molins paperers, la producció dels quals als segles XVIII i XIX, va convertir Capellades en un dels principals centres paperers del país, amb renom internacional pel seu paper de barba d’alta qualitat.






De la bassa ens expliquen que anys enrere hi havia petites barques, el lloc feia funcions de ‘parc d’atraccions’ en una època en que fora de les grans ciutats, d’aquesta mena de parcs, no n’hi havia enlloc.





Del Moli em crida l’atenció la Creu de l’escut, us deixo la pregunta. És de l’Ordre de Malta ?. Si teniu resposta adreceu-la a coneixercatalunya@gmail.com






El rec dit del corronaire en el petit tram en que és visible prop de la bassa i el moli manté l’encant del que s’anomena avui estructures pre-industrials.


Capellades començava tot just a despertar-se quan donàvem per acabada la recollida d’imatges.


© Antonio Mora Vergés