divendres, 7 de maig del 2010

SANT ROMÀ DE MIRALLES. ANOIA

Anàvem el Tomàs Irigaray Lopez i l’Antonio Mora Vergés fins a Santa Maria de Miralles, en aquesta ocasió el nostre objectiu era l’antiga capella de Sant Romà, a l’esquerra de la riera de Carme, entre aquesta i la carretera.

L’església la trobem esmentada el 1413 amb el nom de Florençola (posteriorment apareix en la forma Françola), centra una caseria de poblament disseminat, des del final del segle XIX, ha estat objecte de diverses reformes – no sempre encertades - ; vers 1890 la porta d’accés està a la façana de migdia, damunt de la qual hi ha una finestra i un campanar d’espadanya amb dos cloquers. El 1910 ja s’ha afegit a l’est la casa de pagès i s’ha eliminat el campanar; convertida el 1915 en parròquia en substitució de la romànica de Santa Maria del castell de Miralles, el 1916 hom hi bastí al costat la rectoria i hi traslladà un valuós retaule gòtic del Roser i l’altar major renaixentista de l’església vella del castell. Vers 1925 es va aixecar la façana i es situa un campanar d’espadanya central. Després de la guerra s’efectua una darrera restauració amb la façana culminada triangularment.

L’edifici amb les parets arrebossades que amaguen alhora que la pedra, la realitat de diverses fases constructives, conserva l’empremta gòtica, ens expliquen - no hem pogut accedir a l’interior - que particularment visibles a les voltes interiors en dos trams de la nau que conserven els nervis.

El temple llevat d’un permís que s’atorga pel bisbat de Sant Feliu de Llobregat, únicament és accessible en les celebracions litúrgiques que habitualment es duen a terme els dissabtes a la tarda.

Mn. Frederic ESTEVE CAÑAMERAS, rector
Mn. Jordi TRES BOSCH, vicari
Mn. Adolf PUJOL i CAMPRUBÍ, adscrit

Adreça:
Carretera d'Igualada a Valls s/n
08787-Santa Maria de Miralles

Telèfon: 93 801 02 57
Correu electrònic: santamaria511@bisbatsantfeliu.org
Horari de misses: dissabte: 18h
Horari de despatx: a Carme



Creuarem la riera per recollir una imatge del temple des del bosc de ribera a les rodalies de la font de sant Romà.

© Antonio Mora Vergés