dimecres, 19 de maig del 2010

EL PI DE LES QUATRE BESSES DE LA CARRETERA DE SENTMENAT

Feia temps que esperava una resposta a la qüestió que a instàncies del Joan Antoni Blaze Archs, havíem plantejat a l’Institut de Recerca Forestal del Canada.


Sospitàvem – com molta altra gent – que el Pi de les Quatre Besses de la Carretera de Sabadell a Sentmenat, era un esqueix [*] del seu homònim de la Vall del Dalmau.


[*] Brot d'una planta que s'empelta en una altra o que es planta a terra perquè faci arrels i en neixi una nova planta.


Em tremolàvem les mans mentre obria el sobre; passava pel damunt de les paraules formularies, benvolgut ..... rituals,... en relació a .... per arribar a la conclusió tècnica : nivell de coincidència entre les mostres examinades 99,99%. Això ens confirmava la relació – sens dubte volguda i buscada – que hi ha entre els tres arbres monumentals de la espècie Pinus pinea més coneguts en les terres del Vallès Occidental.


Algunes persones d’edat ens deien que recordaven converses sentides a la casa dels peons caminers, en les que s’explicava la salvació del Pi de Sentmenat – per raons molt diverses – en èpoques tant diferents com el període de la República, o les successives etapes del feixisme , fins arribar al dia d’avui.





M’aturava al voral de la carretera, i no sense risc – en aquell punt els vehicles van com esperitats – retratava l’exemplar del Pi de les Quatres Besses de Sentmenat.


Us deixo els enllaços dels altres arbres monumentals esmentats :


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/06/el-pi-de-les-quatre-besses-el-vell.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/07/el-pi-vin-ctal-arbre-monumental-del.html


© Antonio Mora Vergés