dimarts, 25 de maig del 2010

SANTA MARIA DE LA CISA, PREMIA DE DALT. MARESME

Intentem – i val a dir que ho aconseguim en un gran nombre d’ocasions- fer lligar l’afecció amb la devoció; en aquesta ocasió desprès d’assistir a la 4 Ballada country de Premià, feia via vers el santuari de la Mare de Déu de la Cisa que es troba entre els pobles de Premià i Vilassar de Dalt.






El lloc és esmentat ja el 994 ( ad ipsa Cisa) i el mas de la Cisa és conegut des del 1295; la capella ermitana de Santa Maria de la Cisa és esmentada el 1371; avui s’hi venera una imatge gòtica del segle XV que segons una habitual tradició hauria estat trobada per una pastora en una cova al voltant de la qual s'hauria construït la capella. Va ser reconstruïda el 1545, i cremada el 1713 per les tropes filipistes a la fi de la guerra de Successió.


Reconstruïda de nou en 1742-80, en estil barroc, amb la típica façana de coronament corbat. La veneració dels pobles de la costa (Premià de Mar, Vilassar de Mar i el Masnou) va fer que s’hi apleguessin una gran quantitat d’exvots, molts dels quals són de tema mariner.


Entre 1903-05 va romandre tancada per desavinences entre les autoritats civils i eclesiàstiques, i en la destrucció del 1936, va tornar a ser cremada, i es van perdre els exvots i algunes obres d’art, però es va poder salvar la imatge, que presideix encara l’altar de l’església.




L’actual edifici, de façana barroca, amb la porta rectangular, motllurada, i al seu damunt una fornícula amb una imatge de la Mare de Déu, sota la que s’esmenta que els esgrafiats són del 1925 és al costat de l’hostal.


Demanem taula per dinar, i ens situen a primera línia, davant nostre la la línia de l’infinit i la blavor intensa del mediterrani aquest diumenge 23 de maig; la brisa marina ens fa particularment agradós l’àpat.




Retrataré des d’aquest mirador natural a la Maria Jesús Lorente Ruiz.


© Antonio Mora Vergés