dissabte, 1 de maig del 2010

SANT JOSEP DE ROFES. LA LLACUNA. L’ANOIA DESCONEGUDA

“Aquí no correm perquè córrer és de covards!”, aquest podria ser el lema de la Bona Teca de Rofes, un acollidor establiment de restauració ple d’història, el cert però és que abans de preguntar-ho ja ens oferien les claus de l’església de Sant Josep, de la que trobem les següents dades :




construïda l'any 1985 en un estil historicista amb elements neoromànics i neogòtics.
http://patrimoni.serviconca.org/monuments/detall.php?id=660 , ens explica que les pedres amb que es va construir aquesta església provenen d'una masia del municipi de Conesa, a la Conca de Barberà:

MAS DEL JOANOT - Conesa (Conesa)

Adreça: Camí de Forès Conesa

Descripció: Mas, vivenda. El mas Joanot havia estat una de les masies més remarcables del municipi en quant a propietat de terrenys. Actualment només en queda una de les parets. Les pedres, segons assenyalen les persones consultades del municipi, van ser preses per reconstruir l'església de Rofes (Llacuna).




El Tomàs Irigaray Lopez i l’Antonio Mora Vergés ens admiràvem en la contemplació de l’interior, des de la roda de molí que funcions d’altar, fins a les creus i l’estrella de David, que des del sostre contemplem als feligresos, les paraules impreses a la façana ‘aquí la fe ha mogut pedres perquè es realitzi un culte digne’ , tenen dins d’aquest acollidor temple tot el significat.



Quan tornem les claus parlem sobre l’escut de Rofes en el que apareix un arbre; això dels escuts és molt posterior a la creació dels llocs, i habitualment es feia una associació lèxica – tot i que sovint molt forçada – a Sabadell, una ceba; a Cardona uns cards, i a Rofes un arbre, però quin arbre ?. Us deixo la pregunta.



Recullo també algunes dades de La Bona Teca de Rofes (La Llacuna). L’establiment es troba en un local centenari que abans havia allotjat la primera cooperativa agrària de Catalunya (documentada), encara que no va arribar a funcionar mai com a tal. També havia estat una escola, una taverna, un local de ball de festa major i una església on es feia missa. En aquest local amb tanta història els propietaris treballen no només oferint servei com a bar, sinó també organitzant activitats socials durant tot l’any: s’hi pot trobar intercanvi gratuït de llibres, Wi-Fi obert i gratuït, xerrades periòdiques segons la demanda de la clientela, etc. A banda del servei de bar i de les activitats socials, també se cedeix el local per fer calçotades per encàrrec. O bé es poden fer barbacoes en les grans terrasses que anomenen “L’eixida” i que són patis amb arbres i barbacoes on la clientela pot coure carn i/o calçots. El lloguer inclou el servei de barbacoa i les taules per menjar-hi. A nivell de bar, La Bona Teca ofereix àpats a la brasa (amb carn, botifarra, verdures) així com entrepans de tota mena i pizzes (també per endur). A més, també compten amb un servei de pollastres a l’ast. Els dissabtes i diumenges, La Bona Teca ofereix un entrepà o llesca de pa amb tomàquet amb botifarra més una copa de vi i un cafè o tallat per 4,80 euros. Aquesta és l’oferta que es fa de cara als grups de motards, perquè coneguin aquest lloc de parada i en gaudeixin. Altres grups que solen passar per La Bona Teca són els de caçadors, ja que aquest establiment es troba en un espai obert i és de fàcil accés, sense problemes per aparcar. El bonic paratge on es troba La Bona Teca està ple de masies velles, boscos, una ermita, una font d’aigua medicinal (la Font del Teix), l’aigua de la qual antigament es baixava a Barcelona i, fins i tot, una mina d’aigua que s’utilitzava per moldre el gra.

Seguiu el bon consell d’aquesta casa; Relaxa’t i gaudeix en un ambient totalment casolà !!!
Enviarem aquesta crònica a labonateca@gmail.com amb el nostre agraïment.

© Antonio Mora Vergés.