Em costava recollir imatges d’aquesta estructura de tres arcs, construïda amb pedra calcària local, rejuntada amb morter de calç i fang.
Malgrat la superposició de noves infraestructures – que suposen un fort impacte negatiu – cal agrair la conservació d’aquest pont; trencar, destruir, enderrocar, és una tasca fàcil i aigües amunt i aigües avall, se’n trobem – dissortadament – testimonis.
M’arribaria fins al Mas Oller, [ amb el mateix nom, trobem altres cases a Catalunya] quan al topònim hi ha força hipòtesis, en reproduïm dues de les que tenen més “tradició” :
Fer-lo derivar de l’activitat de fer i/o vendre olles i altres atuells de terrissa. Fora en aquesta accepció un sinònim de terrissaire.
Seguir el criteri orogràfic : El terreny davalla de forma acusada des dels cims de la Garga , i aquesta casa – de factura majestuosa - està en un lloc enclotat. [ en un cul o fons d’olla ]. Es possible que l’ús d’aquest topònim sigui fins i tot anterior a la mateixa casa, de quina existència se’n té coneixement des del segle XVI.
Actualment es dedica al turisme rural, trobem una descripció – només en castellà - que explica :
Masia mil•lenària situada als afores de Sant Martí de Centelles, disposa de 14 places, un saló senyorial, 2 xemeneies, cuina completa, 1.600 m2 habitables.
Recolliré imatges de l’edifici, i el que sembla un escut ho enviaré al nostre expert .
El terme de Sant Martí de Centelles, amb una orografia particularment abrupta, està ple d’encís.
Feu un ‘foradet’ a les vostres agendes per arribar-vos fins aquest indret en que comença la Comarca d’Osona.
1 comentari:
Hola, crec que els meus avantpassats eren la família propietària de l oller. Em podria dir si va esbrinar alguna cosa de l escut i enviar me n una fotografia? Gràcies per avançat.
Publica un comentari a l'entrada