dimarts, 4 de maig del 2010

ERMITA DE SANT ANTONI ABAT DEL PLA. LA LLACUNA.ANOIA

Anàvem el Tomàs Irigarya Lopez , i l’Antonio Mora Vergés a les Vilates, l’indret es troba al NE de la vila de la Llacuna a quin terme pertany; volíem recollir imatges de la capella de Sant Antoni. Aquest edifici religiós el trobem esmentat des de l’any 1508, tot i que a les seves proximitats ens havien dit que es conserva una necròpolis medieval dels segle XI-XII – que no varem saber localitzar - . És d’una única nau, amb l’accés situat a llevant. És d’una tipologia senzilla, pròpia del moment històric en el qual fou construïda.



Des de 1864 els feligresos de la zona van sol•licitar que es celebrés missa en aquesta capella els dies de precepte.

Actualment està reconstruïda i oberta de nou al culte.

Més enllà de la capella es troba Cal Grapisso - Masia Rural - La Llacuna - 93 897 60 72 - 628057999 grapisso@hotmail.com

La casa disposa de 4 habitacions amb capacitat total per a 8-10 persones –dotades cadascuna d’elles amb bany complet amb hidromassatge-, menjador amb llar de foc, cuina totalment equipada, rentadora, calefacció, i a l’exterior, barbacoa i carpa.

A la seva pàgina http://www.calgrapisso.com/, trobem una interessat informació del municipi de la Llacuna :

té al voltant de 900 habitants, de tradició agrícola, si bé, des de fa més de 60 anys, s’ha anat convertint en un important nucli d’estiueig. Les seves nombroses fonts, els seus frondosos boscos, les seves àmplies planures, el fan molt apropiat per al senderisme, l’excursió o la simple passejada familiar.

El seu microclima sec i suau és agradable al visitant en qualsevol època de l’any. La seva tranquil•litat ambiental alternada amb profusió de festes populars (Festa Major, Fira de St.Andreu-Matança del Porc, Pessebre Vivent, Potada, etc.) són focus permanents d’atracció. En els seus carrers es pot apreciar l’origen medieval de la vila, amb una plaça porticada de les més belles de Catalunya, i conservant les antigues portes d’accés al recinte emmurallat.

Disposa de tots els equipaments comercials necessaris (botigues, restaurants, bars), així com assistencials (farmàcia, metge, infermeria, bombers, serveis religiosos, etc.). Són de destacar especialment els establiments d’elaboració artesanal d’embotits i la seva gastronomia.


Mentre recollim imatges de la capella de Sant Antoni, amb un equipament interior que fins qualificar-lo com espartà ens sembla frívol, em faig solidari amb el clam de la Catalunya interior adreçat a tots els que viuen en les zones properes al mar.

Poseu Catalunya en la vostra agenda de sortides.

© Antonio Mora Vergés