dissabte, 5 de juny de 2010

SANT MARTÍ DE MONTNEGRE ARA EL TERME DE SANT CELONI. EL VALLÈS ORIENTAL & EL MONSENY JUSSÀ.

Arribàvem – amb l’ajuda inestimable de Sant Martí – al cor del que fou l’antic poble de Montnegre, absorbit abans de la guerra incivil per la capital del Baix Montseny , Sant Celoni. L’església parroquial de Sant Martí, situada a 467 m d'altitud, als vessants septentrionals de la carena de la serra de Montnegre, al sector sud-oriental del terme. El lloc és esmentat el 1022 i l’església fou inicialment la del castell de Montnegre, centre d'una extensa jurisdicció que comprenia, a més, Fuirosos, la Batllòria i Gualba (baronia de Montnegre), que va pertànyer a la família Gualba (en fou membre el famós bisbe de Barcelona Ponç de Gualba, 1303-34, que féu bastir Santa Maria de la Mar, i el seu nebot Arnau de Gualba, que fundà un benefici a Sant Martí de Montnegre).

L'església actual és obra dels segles XVII-XVIII, d'una sola nau i dues capelles a cada costat, i una senzilla portada coronada per un massís campanar de torre que ocupa tota l'amplada. Al darrera ‘dona sensació de lloc viu ‘ el petit cementiri, on continuen trobant aixopluc els nadius de la zona i el seus familiars.

A l’indret es respira tranquil•litat i pau, i alhora una clara sensació d’ordre, s’explica això perquè en té l’ administració el Convent dels Frares Caputxins , del carrer de santa maria s/n d’Arenys de Mar.

A la seva pàgina trobem la següent informació :

Sant Marti de Montnegre és una petita ermita situada enmig del massís del Montnegre, davant de la muntanya del Montseny, enmig d’un bosc frondós d’alzines i castanyers.

Allà els caputxins tenim un lloc de silenci i recés obert als grups cristians que vulguin passar uns dies de reflexió i recés.

La casa disposa de 8 a 10 places amb habitacions individuals. Es pot cuinar. Cal dur-se sac de dormir o llençols. Allà hi trobareu mantes.

Els diumenges a les 12h se celebra missa a l’ermita. Podeu demanar el servei d’algun frare per xerrades o atenció espiritual.

Per contactar i demanar la clau cal posar-se en contacte amb el convent d’Arenys de Mar: 93/792 06 41

Prop de l’església es troba el Restaurant Montnegre (telèfons 93 744 0141 y 627 437 048), on podreu recuperar l’esma – si veniu a peu – o donar una alegria al cos – que també cal fer-ho regularment - .

Mn. Josep Maria Viñolas Esteva (1966, Salitja, Girona), em deixava un enllaç als Goigs d’aquesta església:

https://algunsgoigs.blogspot.com/2013/09/goigs-sant-marti-sant-marti-de.html

Crisant Palau publicava fotografies antigues de Sant Martí de Montnegre: 

Que Sant Martí  intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia ,  que s’acarnissa ambles persones grans, els malalts crònics, i els quepateixen estretors econòmiques.

 

M’entristia tenir noticia de que bona part dels donants de sang, exigien que no fos destinada a la “societat armada” ni als seus familiars, l’incompliment d’aquesta condició  suposaria la baixa com donants.  Sang de la “societat desarmada”, nomes per la “societat desarmada”.  L’eufemisme “ societat civil” quedava definitivament arraconat.


1 comentari:

Josep Maria Viñolas Esteva ha dit...

Els Goigs de Sant Martí de Montnegre:
http://algunsgoigs.blogspot.com.es/2013/09/goigs-sant-marti-sant-marti-de.html