dilluns, 11 de desembre del 2023

IGNASI DE VILLALONGA I CASAÑÉS VA SER L’AUTOR DE L’EDIFICI DE L’ESCOLA NOSTRA SENYORA DE GRÀCIES DE LA GRANADELLA A LA COMARCA DE LES GARRIGUES.

 

Fa anys que anem fent recerca dels edificis escolars anteriors i/o coetanis a la dictadura franquista,  recentment,gràcies a la implicació de la Mercè Plens Giral, aclaríem l’autoria de l’escolaPública, Salvador Espriu i Castelló , de Vallfogona de Balaguer.

Llegia que l'edifici de l’escola pública Nostra Senyora de  Gràcia de la Granadella, a la comarca de les Garrigues,  fou projectat l’any  1945 per l'arquitecte noucentista lleidatà Ignasi de Villalonga y i Casañés (1887-1970) i construït cap al 1949 per obra de paletes majoritàriament locals (Cardiel, Navàs, Prats, Campeig...) amb càrrec a “Regiones devastades”. Un projecte de la dictadura que s’encarregava  de la rehabilitació d'equipaments afectats pels estralls i els bombardejos duts a terme pels sediciosos feixistes que sota el comandament del general Franco, aconseguirien la victòria enfront del govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República.


L'Ignasi de Villalonga y i Casañés, havia fet obra pública per a la Mancomunitat de Catalunya, la Generalitat, i el govern de la II República,  continuava fent-t’ho ara per a la dictadura, seguint el model dels edificis escolars que  ell,  i altres arquitectes havien  dissenyat en  el període de la Mancomunitat i de  la Segona República, centrats en garantir unes òptimes condicions higièniques, amb escoles ben il·luminades i ventilades, aïllades de qualsevol altre edifici, i semisoterrani per a combatre les humitats.


Just al davant de l'edifici, a la plaça Joan Perucho Gutiérrez, (Barcelona, 7 de novembre de 1920 - Barcelona, 28 d’octubre de 2003)  , amb càrrec al mateix programa el govern de l'època va fer construir, en paral·lel al centre docent, un conjunt de sis habitatges per als mestres, les dites “Cases dels Mestres”.

A l'any 2016, aquestes van ser rehabilitades per part de l'ajuntament com a habitatge social i una part s'està habilitant com a alberg.

L’arquitecte Ignasi de Villalonga i Casañés (Lleida, 22 d'agost de 1887 - 1970) dissenyava  entre altres les escoles de les poblacions d'Àger, Alcarràs, Artesa de Segre, Arties, Balaguer, les Borges Blanques, es Bòrdes, Bossòst, Canejan, Cervera, Durro, la Fuliola, la Granadella ,  Lés, Lleida, Martinet, Organyà, Puigverd de Lleida, Salardú, Seròs, Vallfogona de Balaguer, el Vilosell i Vinaixa.

Ens manquen – encara -  molts edificis escolars anteriors i/o coetanis a la dictadura franquista, i us agrairem des del fons del cor la tramesa a l'email castellardiari@gmail.com ,  d'imatges i dades de les escoles on anaven els vostres rebesavis, avis, pares,  conservar aquella memòria històrica us ho agrairan els vostres fills, nets, besnéts, rebesnéts