dijous, 21 de desembre del 2023

SANT MAMÉS / MAMET DE VILALLER. LA RIBAGORÇA SOBIRANA

 

Llegia de l’ermita d'una sola nau,  amb un absis semicircular i coberta amb volta de canó, advocada a Sant Mamés, als afores del nucli de Vilaller  a la Ribagorça sobirana )  que la teulada és a dues vessants, i  malgrat haver estat reformada modernament, conserva les característiques d'una construcció rural. Ens agradarà tenir noticia de l’autor de la reforma a l’email castellardiari@gmail.com

 Destaca la seva porta d'accés de mig punt, construïda amb dovelles, que contrasten amb la pedra sense treballar del conjunt.



Fotografia. Jordi Contijoch Boada

 L'interior, presenta murs emblanquinats i el presbiteri decorat modernament amb la figura de Crist al centre, i altres figures religioses.


Fotografia. Jordi Contijoch Boada

A Catalunya la semblança del seu nom amb el verb «mamar» va fer que s'associés el sant a aquesta acció. Així, es desenvolupà la tradició que d'adolescent va restar en plena natura sense cap aliment i les femelles de bèsties salvatges l'havien mantingut amb la llet dels seus pits. Joan Amades diu que era invocat per les mares que alletaven per tal de tenir més llet, dient "“Sant Mamet, feu-me tenir força llet”.

Podeu llegir un Goigs al Sant que es cantaven a la capella abandonada de sant Mamet, al costat del  mas homònim  de Balenyà, municipi de Seva.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/12/goigs-sant-mamet-balenya-i-seva-osona.html

Que  Sant Mamés / Mamet   í  i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»