dimecres, 20 de desembre del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT FOST DE CAMPSENTELLES. EL VALLÈS ORIENTAL

 

https://raco.cat/index.php/Campsentelles/article/view/279822/367495

https://el-passat-del-joan-fuster.webnode.cat/news/en-mariano-romani-i-rius-larquitecte/

Arquitecte : Mariano Romaní i Rius ( Barcelona, 23 de gener de 1900 + 1966)


Llegia de l’Església  parroquial de sant Fost de Campsentelles, Església bastida a mitjans del segle XX i emplaçada a l'eixample de la vila, que va substituir l'antiga església parroquial de Sant Fost de Campsentelles, cremada i enderrocada en els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República


És de tipus basilical, de tres naus amb set trams i capçada per un absis semicircular. La separació entre la nau central i les laterals es fa mitjançant arcs semicirculars que reposen sobre uns capitells dòrics, de pedra, amb els pilars fets de maó. La coberta és d'encavallada de fusta, visible a la nau central i a les laterals. L'absis s'obre mitjançant un arc de triomf i està cobert amb volta de canó amb finestres a la base. La nau la il·luminen finestres de dimensions reduïdes, rematades amb volta de mig punt que, als passadissos laterals, esdevenen petits òculs. L'interior és recobert amb guix, pintat de blanc.

El 1978 s'hi va fer un afegit a l'atri, que emmascara la façana original de Romaní. Aquesta presentava una portalada d'accés amb cinc graons, porxada amb volta de canó: A banda i banda, dues obertures de mig punt i tres obertures més, també de mig punt, a mitja altura, agrupades, emmarcades per pilastres de secció rectangular, de clara reminiscència

pairal. Fruit d'aquesta reforma, s'accedeix a l'interior per un porxo obert a la plaça amb tres grans arcs de mig punt sobre els quals se situen cinc arcs fets de maons que abasten la totalitat de la façana, rematada per un ràfec de triple imbricació i teulada a doble vessant.

La torre-campanar, adossada a migdia, és de planta quadrada amb dues estretes finestres a cada costat i campanar obert, amb arcs de mig punt amb ampit motllurat i guardapols. El corona un frontó ben remarcat, amb una estreta obertura al centre axial. La teulada és a doble vessant.

Adossada a migdia se situa la rectoria, edifici de planta baixa i un pis amb coberta a doble vessant i carener paral·lel a la façana, que s'obre a la plaça. El portal d'entrada és d'arc de mig punt i les finestres de llinda plana, amb un balcó central.


L’atri, tanmateix, és un afegitó a l’església inaugurat el juliol de 1978, obra de l’arquitecte Josep Maria delaus i Milà

 Que  Sant Fost    i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»