dissabte, 9 de desembre del 2023

IN MEMORIAM. CA L’ALZINET I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A SANT JOSEP. VILA-RODONA. EL CAMP SOBIRÀ DE TARRAGONA

 

 Lluís Porta Massana, va néixer el 8 de juny del 1902 al Mas de la Magina a Vilarodona i va morir el dia 1 de desembre del 1999 a Sant Joan les Fonts, donem les gràcies  a la seva neta Fiona Morrison Porta, per aquesta informació.  Retratava per al Fons Estudi de la Masia Catalana, l’any 1932, Vista general del Mas de l'Alzinet de Vila-rodona. El Camp sobirà de Tarragona


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/7003/rec/6

Situada de cara al S. A uns 2 Km. De Vilarrodona. Sembla construïda cap al 1400. Propietari: Josep Benet que viu a Mèxic i Josep Galofré, resident a Vilarrodona. Facilitada per: Lluís Porta i Massana. Facilitada en: 1936

Actualment està quasi en runes.


https://www.raco.cat/index.php/Resclosa/article/view/331823/451310

Hi havia una capella advocada a Sant Josep, de la que ens agradarà rebre'n imatges a l'email castellardiari@gmail.com 

 El Josep Santesmases i Ollé  (Vila-rodona, 1951) recollia imatges de les masies del terme Vila-rodona  a la seva excel·lent publicació, a Raco.cat  , MASIES DEL TERME DE VILA-RODONA COMPARATIVA FOTOGRÀFICA 

NO apareix a la minsa llista de monuments de Vila-rodona

https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_Vila-rodona

Els Ajuntaments tenen l’obligació “legal” de formar Catàlegs de Patrimoni, obligació però,  que no té prevista cap sanció per incompliment, altrament, i en descàrrec dels petits Ajuntaments, val a dir, que les Administracions superiors, no destinen cap partida pressupostaria a aquesta fi.

Potser si que som mes que club,  no tinc clar però, que – encara- puguem dir amb la boca plena que som una nació

Insistim respectuosament  que ens agradarà tenir noticia de la data de naixement, i del lloc i data de traspàs del  Lluís Porta Massana , i si fos possible , fins i tot una imatge fotogràfica  a l’email castellardiari@gmail

 Li ho de devem :

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/Lluis%20Porta%20Massana

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

Les noticies que arriben d’aquí, de Gaza, de Cisjordània, d’Ucraïna,  de l’Àfrica, fins les relatives als fenòmens meteorològics, no ajuden a mantenir l’ànim, oi?