divendres, 15 de desembre del 2023

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA DE LA CLUA AL TERME DE SANT ESTEVE DE LA SARGA. PALLARS JUSSÀ.


Fa anys que maldem per completar l’inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis a la dictadura franquista, en aquesta tasca  hem comptat amb la col·laboració de persones com la Guillermina Subirá Jordana, que ens enviava fotografies de l’ensulsiada escola de la Clua, al municipi de Sant Esteve de la Sarga, a la comarca del Pallars jussà, i ens deia:

A mida que t’hi atanses sembla un edifici molt gran i senyorial. Ja arribades impressiona la seva estampa i factura. Al primer cop d’ull veiem que el camí que hi conduïa s’ha perdut en gran part, davant la façana principal  però, encara s’hi aprecien les parets de pedra que el conformaven. Aquesta façana té una porta d’entrada i tres finestres. Es veu deteriorada i les escletxes ens deixen veure llum a dins, el que indica un col·lapse del teulat.

 


Com que l’accés està embardissat, costa fer la foto ja que et trobes sota risc de sortir amb la roba esquinçada. Puc agafar perspectiva des d’un altre indret i, efectivament, a  la coberta se li veuen els grans gaials i que resta mig caiguda.  

 


Donant una volta al contorn, trobo que l’escola no té altre accés que per la porta principal i com que tot està molt crescut, no es poden agafar les altres parets.

Amb anterioritat a aquest edifici - dels que ens agradarà rebre'n dades de l'autor a l'email castellardiari@gmail.com -  les escoles s'aixoplugaven en un edifici en el que hi havia una capella advocada a Sant Josep de la que en rebíem  des del  Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya( Arxiu Gavín)  una fotografia.



Sou pregats de fer-nos arribar a l’email castellardiari@gmail.com , imatges i  dades de les escoles on anaven els vostres besavis, avis, pares,  recordeu que tenen dret a saber-ho els vostres fills, nets, besnéts, rebesnéts,...