diumenge, 24 de desembre del 2023

SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DE LES BESSES. CERVIÀ DE LES GARRIGUES

 

Llegia del Santuari de la Marededéu de les Besses, al terme de  Cervià de les Garrigues, que  l'any 1225 fou fundat el nucli de població de les Besses, a la dreta del riu Set, mitjançant una carta de poblament atorgada per Arnau Punyet, segons la qual els donadors repoblaren el lloc establint-hi cinc famílies que havien de residir-hi permanentment i bastir-hi cases, fortificar el lloc i conrear la terra a canvi d'unes contraprestacions, entre altres, l'onzena part dels beneficis. Amb la concessió d'aquest drets, el lloc experimentà un creixement demogràfic que a l'any 1265 va empènyer al Bisbe de Lleida, Guillem de Montcada, a promoure la construcció d'una església a les Besses per tal d'estalviar als seus habitants haver-se de desplaçar a l'església de Castelldans a on inicialment acudien. Això suposarà també disposar de clergue propi.

L'any 1268 Domènech d'Anglesola, rector de l'Albi, documenta la venda del terreny per la construcció de l'església.

Més endavant, les pretensions del monestir de Poblet sobre aquesta zona de les Garrigues, on ja senyoreja a la Pobla de Cérvoles i el Vilosell, i més tard a l'Albagés, Juncosa, el Soleràs o els Torms, acabaran per incorporar el nucli de les Besses al seu domini. El nucli de les Besses es mantindrà lligat a Poblet fins a la desamortització de 1839 tot i que el lloc resta abandonat després de la guerra de Successió a l'hora que es funda el nucli de Cervià.

El poblat de les Besses esdevindrà rònec igual que l'església de Santa Maria que queda totalment abandonada.




Ceferí Rocafort i Samsó (la Pobla de Segur, Pallars Jussà, 6 de setembre de 1872 - Barcelona, 5 de setembre de 1917) ho recull en una fotografia datada l’any 1901


Coincidint amb la instauració de l'Aplec de les Besses a partir de 1968 s'endega la restauració de l'ermita que es completa el 1973.  Ens agradarà tenir noticia de l’autor de la restauració a l’email castellardiari@gmail.com



L'Aplec i la missa es continuen celebrant a l'indret cada dissabte de Pasqua de Pentecosta

https://algunsgoigs.blogspot.com/2016/06/goigs-la-mare-de-deu-de-les-besses.html

Que la Marededéu  i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»