dilluns, 4 de desembre del 2023

ERMITA DE SANTA BÀRBARA. DAS. LA CERDANYA JUSSANA

 


El Jordi Vila Juncá , pública una fotografia de l’ermita  de Santa Bàrbara al municipi de Das, on  hi havia antigues explotacions mineres de lignit al nucli de Sanavastre, primer en galeria i posteriorment a cel obert; i de manganès en galeria a la zona de Coma Oriola a la muntanya de la Tossa. La mineria va ser al llarg del segle xx una activitat econòmica important en el municipi i testimoni d'aquesta és l'existència de la capella de Santa Bàrbara, patrona dels miners.

Llegia de Santa Bàrbara de Das, a la Cerdanya; edifici amb una única nau de planta rectangular capçada per un absis semicircular, orientada nord-sud. La nau és coberta per llosat a doble vessant.

La porta, obert al sud és d'arc de mig punt i està flanquejada a banda i banda per dues petites finestres també d'arc de mig punt. A sobre de la porta trobem un ull de bou. Totes les obertures estan emmarcades amb dovelles fetes de roca calcària.

La façana és rematada per un campanar d'espadanya fet de maó massís on es troba la campana.

L'absis té una petita finestra central de mig punt.


El material constructiu és pedra local calcària disposada de forma irregular sobre un sòcol fet de grans carreus de calcària vermella de la zona.

Excepte la façana tot l'edifici està arrebossat


Fotografia del interior de Jordi Contijoch Boada

Ens agradarà tenir noticia de l'autor de l'edifici a l'email castellardiari@gmail.com , descartem al maligne, malgrat la seva tradicional implantació en el sector de la construcció. 

La publicació es farà el dia 4.12.2023 coincidint amb la Diada de la Santa.

 Que  Santa Bàrbara  í  i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»